Начало Култура Вечер, посветена на 120-тата годишнина от рождението на Атанас Сугарев – Учителят,...

Вечер, посветена на 120-тата годишнина от рождението на Атанас Сугарев – Учителят, организират в Панагюрище

СПОДЕЛИ
Снимка: Чат - Пат

НЧ „Виделина-1865“ и Исторически музей-Панагюрище организират вечер, посветена на 120 години от рождението на бележития панагюрец Атанас Сугарев – Учителят.

Събитието ще се проведе на 10 февруари от 17:00 часа в театралния салон на читалището.

Атанас Сугарев

„Учителят, както го наричаха неговите съграждани, е известен като автор на редица ценни студии, монографии и отделни статии на най-различна тематика. Повече от 60 години, въпреки разклатеното си здраве, многогодишно учителстване, обществена работа като читалищен деятел, сътрудник и редактор на вестник „Оборище”, и изтъкнат хоров диригент, Атанас Сугарев посвещава да изследва Панагюрище…”

Над половин век отдаденост на родния край.

Малцина са призваните за това. Още по-малко са тези, които са признати за делото си приживе. Но Атанас Сугарев е сред тях. За заслугите си към Панагюрище той получава много грамоти, дипломи, почетни значки, ордени. Най-важното признание обаче, се крие в определението УЧИТЕЛЯТ. И днес Атанас Сугарев е образец за будител. Символ на родолюбец – със силно изразено национално самочувствие, което подхранва като продължително събира факти за живота на славните си предци и народни песни от града и околията, убеден, че българският фолклор е извор на красота, богатство и сила. Много от песните той нотира и после официално предава в отдел „Култура” на Общината. Както Паисий оставя на българите своята „История славяноболгарская”, така и Атанас Сугарев оставя на своите съграждани наследство от около 900 страници, посветени на родния край, та поколенията да помнят и знаят. Между тях с особено значение се открояват студиите: „Левски в Панагюрище” и „ Панагюрище и Съединението”, „100 години народно читалище”Виделина” и др. С изследователски характер са и материалите му: „Кърджалийските нападения в Панагюрище”, биографиите на главния шивач на Априлското въстание – Деян Белишки и сподвижника на Левски – Поликарп Чуклев. В периода 1957 – 1987г. във вестник „Оборище” са публикувани десетки негови статии, посветени на участници в Априлското въстание, на солунските братя Кирил и Методий, на именити панагюрски просветители и общественици. Проучвателната си дейност Атанас Сугарев извършва безкористно и безшумно – воден единствено от любовта към родния край.

Професионалното, обществено, културно и нравствено наследство на Учителя днес живее и служи като опора на честните, добронамерени и всеотдайни хора. Полетът на духа, чистата, безкористна любов на будителя Атанас Сугарев към родното книжовно наследство ще продължават да бъдат пътеводна звезда на тези съвременници, които обричат себе си в полза на обществото и най-ценната награда за тях е съзнанието им за изпълнен дълг. В живота на такива хора славолюбието и ласкателствата са чужди. Но какво по-ценно от това да те помнят с прозвището УЧИТЕЛЯТ.

Из книгата „Панагюрци вчера и днес” /2007/