Начало Общество Велики четвъртък е. Боядисват се яйцата за Великден

Велики четвъртък е. Боядисват се яйцата за Великден

СПОДЕЛИ

След Възнесението Господне Мария Магдалина прекарвала с пресвета Богородица и апостолите в постоянна молитва и била свидетелка на първите успехи на християнското учение в Йерусалим. Пълна с усърдие и вяра, тя сама проповядвала словото Божие и затуй посещавала разни страни. Църковното предание говори, че посетила и Рим и че поднесла на императора Тиберий червено яйце, като му казала: „Христос възкресе!“ и му разказала за кръстната смърт на Господа.
Още от старо време имало обичай у юдеите, особено у бедните, да поднасят яйца на свои познати, приятели и покровители в деня на рождението им и на Нова година. Това се смятало като израз на радост и уважение от людете, които не са могли да поднесат по-скъпоценен дар. По примера на св. Мария Магдалина у християните влязло в обичай да се даряват един другиму червени яйца за спомен на Христовото Възкресение.

Затова първото яйце се багри винаги в червено и се пази до следващия Великден Яйцата се багрят на Велики четвъртък по тъмно или на Велика събота до обяд