Начало Общество Вграждат в паметника на Аспарух пръст от гроба на хана

Вграждат в паметника на Аспарух пръст от гроба на хана

СПОДЕЛИ

 

Пръст от гроба на Хан Аспарух се намира в Стрелча, съобщават от администрацията. Светинята е донесена от Украйна, от гроба на основателя на българската държава Хан Аспарух, открит на територията на завод Запорожкокс в гр. Запорожие през май 1930- та година. Откритието е направено от украинския археолог Владимир Автономович Гринченко.

Пръстта е  донесена и подарена на Стрелча от таврийските българи Иван Ангелов /Председател на движението за запазване на историческата памет на българите/ и Анатолий Велчев/ член на движението/.Стъкленицата е вградена в постамента на паметника на великия владетел, който се издига в центъра на гр. Стрелча.

Паметникът на хан Аспарух е изграден и подарен на община Стрелча на 30 юли 2011 г. и официално открит по повод 1330- годишнината от създаването на българската държава по време на Празника на града. Идеята е на Иван Евстатиев, а реализацията е резултат от конкретната организация, координация и активно участие на инициативните комитети от Стрелча и Монголия, на посолствата на Република България и Монголия в Улан Батор и София, на община Стрелча, на държавници и общественици от България и Монголия. Изработката на паметника е реализирана в Монголия от монголска скулптурна група. 

Церемонията по вграждането на пръстта ще се състои на утре в 9.00 часа

1 КОМЕНТАР