Начало Политика Вицепремиерът Симеон Дянков подаде оставка

Вицепремиерът Симеон Дянков подаде оставка

СПОДЕЛИ
Симеон Дянков  Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е подал оставка, съобщи Агенция "Фокус".

От правителствения пресцентър потвърдиха новината за оставката.

Премиерът Бойко Борисов ще предложи на народните представители в парламента да гласуват персонални и структурни промени в състава на българското правителство, съобщиха от правителствената информационна служба.

Предложенията на министър-председателя предвиждат Симеон Дянков да бъде освободен като заместник министър-председател и министър на финансите, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова да бъде избрана за вицепремиер, а Томислав Дончев да бъде избран за министър на финансите и управление на средствата от ЕС.

Това ще бъде осмата поред персонална смяна в кабинета "Борисов" и първа смяна на вицепремиер в този Министерски съвет.

Симеон Дянков е на поста вицепремиер и министър на финансите от самото създаване на кабинета на Бойко Борисов през юли 2009 г. През годините оставката на Дянков беше искана многократно от опозицията и от браншови организации в бизнеса.

Днес "Труд" пише, че миналата седмица Дянков се е разминал с уволнение, заради отложеното изплащане на субсидиите на зърнопроизводителите. Дянков беше заявил, че парите ще им бъдат платени април, независимо от протестите им, но в петък на среща при премиера на земеделския министър Мирослав Найденов и на браншовите структури в земеделието, зам.-министърът на финансите Владислав Горанов съобщи, че са намерени пари за субсидиите и на 18 февруари започва изплащането им.

http://www.vesti.bg