Начало Култура Отбелязваме 140 години от гибелта на Левски с постановката „Великденско вино“

Отбелязваме 140 години от гибелта на Левски с постановката „Великденско вино“

СПОДЕЛИ

На 19 февруари (вторник) община Панагюрище ще отбележи 140-та годишнина от гибелта на Васил Левски със спектакъла на Драматично-куклен театър „Константин Величков” – Пазарджик „ВЕЛИКДЕНСКО ВИНО или ОБВИНЕНИЯ СРЕЩУ СВЕЩЕНОДЯКОН ИГНАТИЙ ЛЕВСКИ И ЛОВЕШКИТЕ ТРУЖЕНИЦИ, ОТПРАВЕНИ ОТ КРЪСТЬО ТОТЕВ НИКИФОРОВ В ДОЛНОКРАЙСКАТА ЧЕРКВА «СВЕТА БОГОРОДИЦА»”. Постановката е на Константин Илиев, а сценографията на Иван Карев. В спектакъла участват Димитър Терзиев в ролята на  Поп Кръстьо Никифоров и Гроздан Даскалов като Гечо Немият.

Спектакълът е с откупка от страна на Общината и входът е свободен.

Сюжет: "На Великден поп Кръстьо Никифоров е сам в празната църква "Света Богородица". Приготвил е свято причастие, но дори немият клисар отказва да го приеме от ръката му. Защото то може би съдържа отрова. Убийство чрез отравяне е начинът, по който ловешките граждани искат да отмъстят на свещеника, обвинен, че е предал през 1972 година на турците Васил Левски – организатора на българското национално-освободително движение. В един, минаващ през много драматични обрати, монолог поп Кръстьо говори за трагизма на личността, поставена между императивите на революционното насилие и постулатите на християнския морал."
Пиесата е играна в течение на десет години в Драматичния театър София (1980 – 1990) и девет години в Народния театър Иван Вазов (1993-2002). Поставена е в почти всички български професионални театри. Премиерата й в Драматично-куклен театър "Константин величко" – Пазарджик е през ноеври 2011 година.