Начало Избори 2014 Вижте как изглежда бюлетината за изборите

Вижте как изглежда бюлетината за изборите

СПОДЕЛИ
Вляво отбелязваме партия, коалиция или независим кандидат, а вдясно – преференция

buletinaГоворителят на ЦИК Камелия Нейкова показа образец на бюлетината за предстоящите парламентарни избори, които ще се проведат на 5 октомври.
Тя ще изглежда почти като бюлетината за европейските избори, съдържанието й ще е различно за всеки от 31 избирателни района в зависимост от мандатите за всеки от тях, стана ясно на брифинг в ЦИК.

В лявата част на бюлетината са разположени квадратчетата с номерата на партията, коалицията или независимия кандидат. В дясната част са кръгчетата с преференциите.

За да няма объркване къде е партията и къде – преференцията, този път, над кръгчетата има текст, който уточнява, че това са номерата с предпочитанията или преференциите на кандидат от избраната листа на партия и коалиция.
„Предпочитанията, преференциите се отбелязват в дясната част на бюлетината, където са разположени кръгчетата, които съдържат номерата на кандидатите в кандидатската листа, където всеки избирател може да отбележи своето предпочитание за избран от него кандидат. За да се зачете преференцията, трябва да има едно отбелязване за кандидат“, уточни Нейкова.

Българите в чужбина нямат право на преференциален вот.
„За да е валиден гласът в бюлетината, избирателите трябва да са отбелязали своя глас със син химикал и с позволените знаци, съгласно изборния кодекс – „х“ или „v”. Отбелязването трябва да е направено по начин, който не засяга съседно квадратче или кръгче“, обясни Нейкова, съобщи Агенция „Фокус“.

Тези дни от комисията ще решат как точно ще се сгъва бюлетината. Всяко сгъване, което не показва вота, ще се счита за валидно, уточни Нейкова.

Имена на кандидати в бюлетините няма да има, но трябва листите на всички политически формации за съответния район да бъдат разлепени в избирателните секции.

На парламентарните избори партийните листи могат да бъдат пренаредени – всеки кандидат с над 7% преференциален вот се издига нагоре. Първият в листата получава преференция от две места – отбелязаните за него кръгчета и бюлетините без преференция, и по-трудно може да бъде изместен.
Камелия Нейкова каза също, че в момента върви процедурата по отпечатване на бюлетините и досега са отпечатани за около 15 или 16 изборни района.

Говорителят на ЦИК подчерта, че печатът става единствено в печатницата на БНБ.

„Бюлетината има фабричен номер, който трябва да се откъсне след като избирателят е гласувал“, допълни Нейкова.