Начало Бизнес Властта с крути мерки срещу имитацията на млечните продукти

Властта с крути мерки срещу имитацията на млечните продукти

СПОДЕЛИ

Властта взема крути мерки срещу имитацията на млечните продукти. Специализирано звено към Министерство на земеделието ще проверява под лупа за наличието на растителни мазнини в сиренето и кашкавала. То ще е независимо от Българската агенция по безопасност на храните. Това обяви на специализираното изложение по животновъдство в Сливен земеделският министър Румен Порожанов и уточни, че е крайно време да се прекрати практиката с влагането на растителни мазнини в млечните продукти. Той е категоричен, че в мандрите повече няма да може да се прави едновременно сирене от мляко и палмово масло, както досега. Причината е, че фирмите спекулираха, влагайки евтиния продукт, за да увеличат печалбите си. Резултатът е, че това девалвира стойността на българските млечни произведения на международните пазари.

Освен млечните, ще бъдат проверявани и етерично-маслените продукти, като например розовото масло, както и птицевъдните ферми. Недобросъвестните търговци и производители ще бъдат санкционирани и ще им бъдат съставяни актове.

Миналата седмица МЗХГ публикува за обществено обсъждане промяна в наредба, която забранява в едно и също млекопреработвателно предприятие да се преработват мляко и растителни мазнини. В документа се посочва, че фирмите трябва да изберат да работят само истински млечни продукти – с мляко или имитиращи – с растителни мазнини. Това предизвика остра реакция сред млекопреработвателите, които пророкуват фалити, ако подобна наредба влезе в сила.

Част от млекопроизводителите нямат нормално изкупуване на мляко заради това, че в много от продуктите се влагат заместители, коментира вчера Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателите. Той обясни, че няма как в магазина да има сирене на цена под 8-9 лева за килограм и да е само от мляко. Той не изключи обаче и възможността в скъпите продукти също да има заместители. Зоров се възмути, че има хора, които правят бизнес и пари само от имитациите. И те били с лобита не само у нас, но и в ЕС.