Начало Здраве Влизат в сила епидемични мерки заради коклюша

Влизат в сила епидемични мерки заради коклюша

СПОДЕЛИ

От днес са в сила противоепидемични мерки срещу разпространението на коклюш. Заповедта на служебния министър на здравеопазването за мерките ще е в сила до 31 юли 2024 г.

Какво включват мерките:

  • Регионалните здравни инспекции организират извършването на имунизации срещу коклюш на бременни жени – имунизацията е еднократна, препоръчителна и безплатна и е по желание на бременните с документиран период на бременността между 27 и 36 гестационна седмица включително.
  • При съобщен случай на коклюш, здравните власти ще извършват епидемиологично проучване и ще предписват противоепидемични мерки по отношение на болния, контактните му лица и външната среда.
  • Ще се провежда ежедневна проверка проверка на деца и ученици за наличие на клинични симптоми за заразна болест, включващи хрема, кашлица, обрив и други, като детето/ученикът с проявени симптоми не се допуска в или се отстранява от детския/ученическия колектив.
  • При регистриране на случай на коклюш в организиран детски и ученически колектив ще се засилят мерките по проветряване, влажно почистване и дезинфекция на повърхности и под. За тази цел трябва да се осигурят достатъчно количества хигиенни материали.
  • Националният център по заразни и паразитни болести, регионалните здравни инспекции в София, Варна, Плевен, Пловдив и Стара Загора да организират извършване на лабораторна диагностика на заболели, определени като възможен или вероятен случай на коклюш.
  • Всички общопрактикуващи лекари трябва да направят преглед на имунизационния статус на децата от пациентския си списък, подлежащи на имунизация и реимунизация срещу коклюш. Личните лекари трябва да предприемат действия за своевременното им имунизиране при достигане на съответната възраст и без необосновано отлагане.

ще преди празниците Министерството на здравеопазването обяви, че позволява първата имунизация срещу коклюш да бъде прилагана месец и половина след раждането, а не както е заложено в Имунизационния календар – след втория месец на бебето.

В страната до този момент са регистрирани 843 случая на коклюш.

Очаква се епидемичното разпространение на коклюш в страната да продължи и през следващите месеци.

Ръст на случаите се наблюдава още от средата на миналата година в различни държави в Европа и по света. Вълната не подминава и България.