Начало Здраве Вредна ли е пастата за зъби?

Вредна ли е пастата за зъби?

СПОДЕЛИ
Happy smiling with white shining teeth emoticon or round face holding toothbrush and toothpaste in its hands on bright blue background. Cartoon character. Concept of healthy lifestyle and cleanliness

Редовната употреба на пастата за зъби може да се окаже вредна за здравето заради включена в нея съставка, унищожаваща полезната чревна флора на човешкия организъм, пише в. „Дейли мирър“.

Става дума за химическото съединение триклозан, което се използва като антимикробна и антигъбична компонента в пастата за зъби.

Триклозан е широко употребяван също в състава на тоалетните сапунидезодорантитеводата за уста и др. Той се абсорбира както от стомашно-чревния тракт, така и през кожата. В крайна сметка той се изхвърля от организма чрез урината.

Но по своя път съставката предизвиква дисфункция на човешката микрофлора и унищожава „добрите бактерии“. А това води до заболявания от рода на диабета, сърдечносъдовите болести, артрит и разстройства на храненето.

Екипът на проф. Томас Шарптън от университета в Орегон провел многобройни експерименти с опитни рибки и тяхната реакция на триклозана.

Веществото за пръв път е било използвано в болничните заведения през 70-те години на миналия век, а сега е едно от най-популярните бактерицидни и фунгицидни вещества.