Начало Общество За удоволствието да четеш си говориха деца и възрастни в ОУ „Двайсти...

За удоволствието да четеш си говориха деца и възрастни в ОУ „Двайсти април”

СПОДЕЛИ
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Гостуваха им кмета на общината, лекар и по-голям ученик

За удоволствието да четеш, за мъдростта на всяко писано слово, за неповторимата среща със света на всяка книга – това бе тематиката на срещата на шестокласниците и седмокласниците в ОУ „Двайсти април” днес, 23 октомври, организирана в контекста на серията събития, свързани с Националната седмица на четенето.

Специални гости посрещнаха в училището. Кметът на общината Никола Белишки, д-р Любомир Димитров и Лъчезар Ковачев – представител на ЦПЛР-Панагюрище и ученик в Професионалната гимназия застанаха пред учениците, за да им разкажат какво и защо четат и в какво намира смисъла от четенето един зрял човек. С думите и вълнението си тримата гости успяха да привлекат нестандартната за тях аудитория, позната за учителството като силно взискателна. Свои размисли споделиха гостите, а Лъчезар прочете артистично откъс от Алеков разказ и сподели своето пристрастие към четенето.

В работата си сега чета документи, а преди време трябваше да се справям с техническа литература – разказа на децата кметът Никола Белишки. – Но за всеки човек началото е литературата и … учебниците.”

Сега цялата информация идва до нас лесно и в електронен вариант, но по-приятно и понякога по-полезно е да четеш натрупаната през вековете човешка мъдрост на хартиен носител, като книга, бяха единодушни гостите и приканиха учениците да четат постоянно, защото това е единственият сигурен начин за човека да попие поне част от необятното човешко познание и после да даде своя принос в него.

Д-р Димитров сподели коя книга чете в момента и подари на децата екземпляри от научнопопулярна брошура на историческа тематика с посланието да поемат цялото познание на света, но да не забравят никога своя род.

Вълнуваща среща със света на книгите имаше днес и за третокласниците в ОУ „Двайсти април”  и то по специален начин. В залата, където те се настаниха да четат непознати книги, дойдоха техни родители, поканени от преподавателките Марина Маринска и Зорка Кисьова. За радост на малчуганите майките седнаха до тях и четоха заедно с всички и за всички.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA