Начало Общество Времето на 26 юни: Опасност от порои, бури и наводнения

Времето на 26 юни: Опасност от порои, бури и наводнения

СПОДЕЛИ

Оранжев и жълт код за силен дъжд и гръмотевични бури е обявен за днес в почти цялата страна. Има опасност от наводнения.

Ще е облачно. Отначало в югоизточните райони, а по-късно и над останалата част от страната ще има валежи и гръмотевици. Значителни ще са количествата в следобедните часове в Югоизточна, а през нощта срещу сряда – в Централна България. Има условия и за градушки. Ще духа до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще са предимно между 22 и 27, в София – около 22 градуса.

Оранжев е кодът за областите Велико Търново, Габрово, Пловдив, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Кърджали, Хасково и Бургас.

Предупредителен жълт код има за областите Монтана, Валца, Плевен, Ловеч, София и Софийска, Пазарджик, Смолян, Русе, Разград, Търговище, Шумен, Силистра, Добрич и Варна.

По Черноморието ще духа умерен до силен вятър от север-североизток. Максималните температури ще са 22 – 24 градуса, близки до температурата на морската вода.

Максималната температура в планините на височина 1200 метра ще е около 14, на 2000 метра – около 8 градуса.

Атмосферното налягане ще се понижи и ще е по-ниско от средното за месеца.

Сложната метеорологичната обстановка ще се запази и в сряда. През Балканите преминава средиземноморски циклон, който носи валежи, главно в югоизточната половина на страната, придружени и с гръмотевични бури. Дъждът ще е силен и значителен по количество, в отделни райони до 65 л/кв. м. Температурите ще бъдат доста по-ниски от обичайните – максималните в сряда ще са предимно между 20 и 25 градуса, но в районите с по-интензивни и продължителни валежи ще остават под 20.

След временно отслабване и спиране на валежите към сутринта в четвъртък, около и след обяд отново ще завали и главно в югоизточната половина от страната ще се развият и гръмотевични бури. Остава и вероятността за значителни валежи, по-голяма в Западна и Централна България.

В петък и събота въздушната маса ще се задържи неустойчива. Ще има и разкъсвания на облачността, главно преди обяд, но вероятността за превалявания в следобедните часове остава. Вятърът ще се ориентира от северозапад. Температурите слабо ще се повишат. Към неделя и в началото на следващата седмица вероятността за валежи в повечето райони намалява.