Начало Общество Времето на 7 май: Жълт код за валежи и бури в 13...

Времето на 7 май: Жълт код за валежи и бури в 13 области на страната

СПОДЕЛИ

Жълт код за валежи и бури за днес, седми май е обявен за районите в Западна и Южна България. Предупреждението е в сила за 13 области – това са Видин, Враца, Монтана, София област, София-град, Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково.

В тях се очакват краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури. По-интензивни ще са явленията в планинските райони на областта, прогнозират синоптиците. На места, количествата на валежа може да достигнат до около 20-25 л/кв.м. Възможни са и градушки.

Нестабилното и бурно време се дължи на преминаващ през страната студен атмосферен фронт. Под негово влияние ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност, мощна в часовете след обяд и преди полунощ.

На много места ще има краткотрайни и интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Ще духа слаб, в източните райони до умерен вятър от север-североизток.

Минималните температури ще са между 12 и 17 градуса, а максималните стойности ще достигнат между 21 и 26 градуса. Във вторник температурите ще са с още 2-3 градуса по-ниски. Атмосферното налягане е и ще се задържи по-ниско от средното за май. Във вторник ще е с

В планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни и интензивни валежи, придружени с гръмотевични бури. Вятърът ще бъде от североизток до умерен. Максималната температура на височина 1200 м ще бъде около 16 градуса, на 2000 м – около 9 градуса.

Над Черноморието ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места ще има краткотрайни превалявания и гръмотевична дейност. Ще духа до умерен североизточен вятър. Максималните температури на въздуха ще са 21-23 градуса. Температурата на морската вода е 16-18 градуса. Вълнението на морето ще бъде 2-4 бала.