Начало Здраве Здравето е в нашите ръце: „Уни Хоспитал” отбелязва Световния ден за хигиена...

Здравето е в нашите ръце: „Уни Хоспитал” отбелязва Световния ден за хигиена на ръцете

СПОДЕЛИ

Днес, 5 май, се отбелязва Световният ден за хигиена на ръцете. За първа година „Уни Хоспитал” се включи в кампанията за информираност с раздаване на листовки и демонстрации за правилно почистване на ръцете за пациенти, посетители и служители на болницата.

Всяка година кампанията на СЗО „СПАСИ ЖИВОТ-Почисти ръцете си” има за цел да поддържа в глобален план значението на хигиената на ръцете в областта на здравеопазването и да обедини хората в подкрепа на подобряване хигиената на ръцете в световен мащаб.

СЗО ни призовава  да разгърнем кампания за подобряване хигиената на ръцете на мястото на медицински грижи, с оглед ограничаване на инфекциите, свързани с медицинското обслужване и да покажем своята подкрепа и съпричастност към това приоритетно световно движение.

Основен фокус на тазгодишната кампания е предотвратяване на *сепсиса, свързан със здравните грижи, чрез действия за хигиена на ръцете и превенция и контрол на инфекциите (IPC). Сепсисът е оценен да засяга повече от 30 милиона пациенти всяка година по света. На седемдесетата световна здравна асамблея през май 2017 г. държавите-членки приеха резолюция за подобряване на профилактиката, диагностиката и лечението на сепсис.

*Сепсисът (от σῆψις – гниене) представлява синдром на системен възпалителен отговор (ССВО/SIRS) с достатъчно убедителни клинични и/или микробиологични данни за инфекция.

 СНИМКИ ТУК