Начало Култура Яко Бойчев е носителят на Националната литературна награда „Богдан Овесянин”

Яко Бойчев е носителят на Националната литературна награда „Богдан Овесянин”

71
0
СПОДЕЛИ
Националната литературна награда „Богдан Овесянин” бе връчена на Яко Бойчев по време на тържествена церемония в Младежки център- Стрелча от кмета на общината Иван Евстатиев.
Гости на събитието бяха Боян Ангелов- Председател на Съюза на българските писатели, Белла Цонева- актриса и съпруга на Иван Динков, ген.- лейтенант Стоян Топалов- Председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Почетен гражданин на Стрелча, проф. Златимир Коларов- сценарист на документалния филм „Навътре в камъка”, посветен на Иван Динков, Никола Иванов- литературен критик и председател на сдружението на писателите Пазарджик „Иван Динков”, Владимир Натов- племенник на Богдан Овесянин, Предедателя на ОбС- Стрелча Мариана Няголова, жители и гости на Стрелча.
b_oves1114.jpg„Радвам се да ви съобщя, че наследниците на Иван Динков са готови да дарят къщата му в с. Смилец, за да създадем къща- музей. Великият творец е учил в гимназията в Стрелча, пред училището има плоча с безсмъртните му редове- Никоя победа не връща мъртвите! Негов учител е Богдан Овесянин /Тодор Натов/ и именно от Овесянин той взима първите уроци по поезия.”, каза кметът на общината Иван Евстатиев.
Директорът на СОУ „Св.Св. Кирил и Методий” Ганчо Грозев отправи благодарност към ръководството на общината, в чието лице винаги е получавал съдействие и подкрепа. Той поздрави всички по повод 70- годишнината от създаването на гимназията. Ганчо Грозев прочете  поздравителен адрес от дъщерята на Богдан Овесянин Бисерка, която живее във Франция.
„Шест бяха претендентите за първата литературна награда „Богдан Овесянин” .Комисия  в състав:
Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели – София
Христо Ганов- главен секретар на Съюза на българските писатели – София
Мариана Няголова – учител по български език и литература в СОУ „Св. Св. Кирил и Методий”, председател на НЧ „Просвещение 1871” – Стрелча  разгледа и обсъди предложенията за Националната литературна награда „Богдан Овесянин”. Победителят тази година е Яко Бойчев. Наградата се присъжда за най- голям принос за направени изследвания върху творчеството на Богдан Овесянин,публикува редица изследователски статии за стиховете му, издава книга «Богдан Овесянин» през 1983-та година. Заедно с Иван Сестримски издава сборника «Земята пее»”, каза Мариана Няголова.
Кметът на община Стрелча Иван Евстатиев, заедно с Боян Ангелов връчи наградата- плакет, диплом и парична награда в размер на  1 000 лв.
b_oves1114_1.jpg„Изключително съм развълнуван. Започнах да изучавам творчеството на Овесянин като студент в Софийски университет „Св. Климент Охридски. Познавах лично Иван Динков, помня и последния ден от живота на Богдан Овесянин, когато заедно с нас и небето плачеше. Иван Динков ми помогна да издам книгата за Богдан Овесянин. Той бе и редактор на книгата макар, че от скромност не пожела името му да бъде изписано. Тази награда е голяма чест и признание за мен! Благодаря”, каза Яко Бойчев.
„Иван бе горд човек, не го е казвал на глас, но знам, че той се е учил от Богдан Овесянин, от неговия талант и умение да пише. Веднъж ме доведе в боровата гора в Стрелча и ми показа гроба на Овесянин. ”каза Белла Цонева.
Директорът на гимназията Ганчо Грозев връчи юбилейните медали по повод 70- годишнината от създаването на училището на Белла Цонева, ген. Топалов, Боян Ангелов и на създателя на филма за Иван Динков- проф. Златимир Коларов.
Ген.- лейт. Топалов подари книги на гимназията, свързани с героични дати от българската военна история.
От името на Управителния съвет на СБП Боян Ангелов направи дарение на НЧ „Просвещение”- 200 тома от български автори.
По статут наградата не се дава посмъртно, затова във връзка с предложението на Сдружение на писателите- Пазарджик/ Литературен салон- Иван Динков, комисията реши за огромния принос на Иван Динков за българската литература и неразривната връзка с Богдан Овесянин да бъде връчен почетен плакет на Първата национална литературна награда „Богдан Овесянин” на Иван Динков.
Присъстващите  имаха възможността на гледат премиерата в Стрелча на филма за Иван Динков „Навътре в камъка”. Преди това филмът бе представен и в с. Смилец.
Литературният критик и близак приятел на Динков, Никола Иванов, заяви намерението си да реализира идеята си безсмъртната фраза на динков- Никоя победа не връща мъртвите! да бъде изписана на една от световните сгради. Той благодари на кмета на общинатаИван Евстатиев за оказаното съдействие  за реализацията на филма за българския автор, заедно със земеделската кооперация в с. Смилец, фирми, физически лица.