Начало Култура Ясни са имената на младите таланти, които ще се надпреварват за големите...

Ясни са имената на младите таланти, които ще се надпреварват за големите награди в Конкурса „Елена Николай“

СПОДЕЛИ

22_-_ELENA_NIKOLAI_-_41След изтичане на крайния срок за записване на участници във Втория международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай“ – Панагюрище ‘2014, който ще се проведе от 30 октомври до 1 ноември, е ясен и пълният списък на кандидатите.

Млади таланти от България, Македония, Сърбия, Италия, Испания и Швейцария ще се включат в благородна надпревара за големите награди на второто издание на конкурса. Оперни величия от световна величина сформираха тазгодишното жури и ще имат отговорността да изберат най-добрите сред талантите.
Конкурсът е под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Маргарита Попова, която ще бъде почетен гост на галаконцерта на лауреатите. Организатор на конкурса е Община Панагюрище. Подкрепата за Община Панагюрище е осигурена от Фондация „Америка за България“, „Асарел Медет“ АД и „Оптикс“ АД. Основни медийни партньори са Българска национална телевизия и Българско национално радио.

Конкурсът ще се проведе по видове гласове и по реда на жребий, който ще бъде изтеглен на 30 октомври от 10:00 часа. На първи тур кандидатите ще изпълняват ария с кабалета /по избор/ и задължително ария от опери на В. А. Моцарт, Хендел, Глук, Хайдн и композитори от същата епоха. На втори тур Кандидатите ще изпълняват една ария /по избор/ от опери на Винченцо Белини, Гаетано Доницети, Джузепе Верди, Франческо Чилеа, Умберто Джордано, Жорж Бизе, Жул Масне, Джакомо Пучини, Руджеро Леонкавало, Пиетро Маскани и други композитори – представители на романтизма и веризма, ария от съвременен композитор и ария или песен от български композитор.

Първи тур на конкурса е затворен за публика. На втори тур публиката не само е поканена да присъства, но и ще има активно участие – ще гласува за избор на носител на специална награда на публиката, за изпълнение на ария или песен от български композитор. Публиката ще може да гласува чрез анкетни карти, на които ще отбелязва своя фаворит, след което резултатите ще бъдат сумирани и определен отличеният, който ще вземе участие на галаконцерта.

ТЪРЖЕСТВЕНОТО ЗАКРИВАНЕ с връчване на наградите и галаконцерт на лауреатите от конкурса, ще бъде на 1 ноември от 18:30 часа със специалното участие на оркестъра на Държавна опера Пловдив, с диригент Лучано Ди Мартино. Входът за публика е свободен.