Начало Култура Юбилейния концерт на „Средногорска жарава“препълни Театъра

Юбилейния концерт на „Средногорска жарава“препълни Театъра

СПОДЕЛИ

При небивал интерес премина снощи юбилейният концерт на формацията за народни танци „Средногорска жарава“. Билетите за събитието бяха разграбени буквално за ден, а вчера голямата зала на Театъра се оказа тясна, за да побере всички, желаещи да се насладят на продукцията – бяха изнесени опълнителни столове, а имаше и насядали по стълбите зрители.

Концертът под наслов „С искрите на жаравата“ беше благотворителен, във връзка с 5 години от регистрацията на ССНЦ – Сдружение с нестопанска цел „Формация за народни танци Средногорска жарава“. Със средствата, събрани от него , сдружението ще подпомогне дейността си, като планира да обогати носиите си. Началото беше символно – танцьорите излязоха боси, по ризи, като нестинари, стъпвайки върху жаравата и отнасяйки „огън“ от нея – по едно червено шалче. Последва истинско пиршество за сетивата, а искрите от жаравата осветиха душите и сърцата на всички присъстващи, които се насладиха на изпълнението на 10 танца, хореографирани от Татяна Длъгнекова и представляващи една малка част от богатия репертоар на формацията. В паузите за преобличане между танците на сцената излязоха формация „Наздравица“ , които прекрасно акомпанираха на песните на Мария Баремова /танцьор в „Средногорска жарава“/ и на Габриела Авелова и Петър Петров, които бяха двамата пеещи водещи на събитието. Освен тях, отново в паузите, прекрасно се справиха с изпълнението на 2-3 кратки хорца дами, които в момента играят в клуба към „Средногорска жарава“.

Сред публиката беше Иван Тасев, който преди години поставя началото на формацията. Танцьорите му благодариха и го поздравиха, като изиграха един негов танц.

Дейността на формацията беше представена с мултимедия, която Кристина Хаинова умело беше подготвила. На сцената беше и красивото знаме, което Лиляна Петришка бод по бод е сътворила от сърма специално за „Средногорска жарава“. Прекрасните носии пък са дело на Татяна Длъгнекова. Тя и Николинка Дееничина са ръководители на ССНЦ“ФНТ Средногорска жарава“.