Начало Здраве Южноафрикански вариант на COVID прикова вниманието на учените

Южноафрикански вариант на COVID прикова вниманието на учените

СПОДЕЛИ

Нов вариант на COVID-19 с множество мутации прикова вниманието на научната общност. Световната здравна организация свиква днес спешна среща, съобщиха световните агенции.

Вариантът е засечен основно в Южна Африка. Опасенията на учените са, че при него мутациите са много повече от всички познати до момента.

Според експертите в Южна Африка, именно новата вариация е отговорна за увеличаването на заразените в страната. Разновидността на вируса е засечена в и Ботсвана и Хонконг.

Вариантът на коронавируса, открит в Ботсвана и още няколко държави по света, е най-мутиралият и най-значимият до момента от началото на пандемията, смятат учените.

Заради новия вариант на COVID-19 Великобритания постави Южна Африка и пет други африкански държави в червения списък за пътуване – полетите до там са забранени, а пристигащите от тези страни подлежат на карантина.

Израел, Италия и Сингапур вече спряха полетите от и до Република Южна Африка, Ботсвана, Мозамбик, Намибия, Лесото, Есватини и Зимбабве, както и не позволяват транзитното преминаване на пътници, идващи от тези страни. Индия и Япония въведоха засилено тестване на летищата.

Германия обяви, че ще прибере само гражданите си от този район. Урсула фон дер Лайен, председател на Европейската комисия, написа в „Туитър“, че ще предложи на страните членки задействане на т.нар. аварийна спирачка за незабавно прекъсване на връзките с определен проблемен район от света.

Какво е известно за супервируса

Необичайното и значимото на този вариант на коронавируса е огромният брой мутации, които учените са открили. Общо те са около 50, като 32 са само на шиповидния протеин – мястото, към което настоящите ваксини са насочени, за да предотвратят заболяване.

При по-подробно разглеждане на шиповидния протеин са открити 10 мутации на върха на шиповидния протеин, като за сравнение – при изключително заразният „Делта“ вариант мутациите на върха са само две.

Според учените този брой мутации вероятно са дошли само от един болен пациент, който не е успял да пребори COVID-19.

Колко е опасен

Учените са мобилизирани за да установят колко заразен е новият вариант на коронавируса и дали причинява по-тежко заболяване. В същото време отбелязват, че многото мутации не означават автоматично, че вирусът е по-опасен.

Главното притеснение е, че този вариант драстично се различава от оригиналния „Алфа“ вариант от Ухан, върху който са разработени всички познати ваксини. Това означава, че е възможно ваксините да не защитават от него.

В същото време учените отбелязват, че от всички варианти до момента има примери за такива, които първоначално са изглеждали опасни, но по-късно се е разбрало, че не са. Например вариант „Бета“ беше на първо място в списъка с притеснителните варианти в началото на 2020 г., но тъй като „Делта“ се разпространява по-бързо, „Бета“ беше „погълнат“ и изчезна.

Къде е открит до момента

Новият вариант до момента е доказан при 77 случая в Южна Африка, 4 в Ботсвана и един в Хонконг, който е директно свързан с пътуване до Южна Африка. В същото време учените отбелязват, че случаите вероятно са много повече, защото още при тестване може да бъде засечен.

Тестването за коронавирус проверява за наличието на три генетични маркера. Единият от тях – S маркерът липсва в резултатите на варианта от Ботсвана.

Все пак учените твърдят, че няма място за паника, тъй като до момента не е потвърдено дали новият вариант е по-заразен, по-опасен. Дали успява да избегне имунитета от ваксините също не е ясно, тъй като държавите, в които се разпространява най-много – тези в Южна Африка имат изключително ниско покритие на ваксинация, едва 24%.

Проф. Кристина Пейгъл, директор на Отдела за клинични оперативни изследвания на University College London, обобщава на достъпен език какво е известно досега за този щам:

Обобщение за новия вариант B.1.1.529 след заседанието на Министерството на здравеопазването на Южна Африка по-рано днес (25 ноември – б.р.):

Има много неясноти, но онова, което е известно, е крайно притеснително и (по мое мнение) веднага трябва да ревизиране червения списък (за пътувания – б.р.).

Здравното министерство на Южна Африка излъчи на живо онлайн брифинга си за новия засечен там вариант.

Вариантът е изолиран тази седмица и е открит в три държави: Ботсвана, Южна Африка и Хонконг (при завърнал се от Южна Африка пътник).

В Южна Африка е засечен в провинцията Хаутенг (Gauteng) – нивата на позитивни в Тчуане (част от Хуатенг) са се повишили чувствително в последните 3 седмици от под 1% до над 30%.

Заради това повишение секвенирането на COVID пробите е концентрирано върху проби от Хуатенг. Почти всички скорошни проби оттам (77) са с новия вариант, който надделява над Делта. (…) Изглежда, че в Хуатенг B.1.1.529 скоростно измества Делта и C.1.2 варианта. Но има и малко късмет – при него също като при Алфа има отпадане на S-гена, което означава, че можем да го проследим при всички PCR позитивни случаи, при които е ползван специфичен тип тест (TaqPath).

Това означава много по-добри данни в реално време. НО добрите новини свършват дотук – защото данните за отпадащия S-ген предполагат, че вариантът се разпространява много бързо в Южна Африка. И в регионалната разбивка се вижда същият вертикален скок в почти всички региони. Този положителен случай на пътник от Южна Африка до Хонконг предполага, че B.1.1.529 вече е широко разпространен в Южна Африка и че в други региони може скоро да последва скок като в Хуатенг.

Самото увеличение на тези графики (за отпадания S-ген в секвенираните проби по региони – б.р.) е много тревожно и предполага, че B.1.1.529 може да има значителни предимства пред Делта и C.1.2. Какво точно е това предимство и как то се разпределя между имунното избягване и трансмисивността (предаването), все още не е известно.

Знаем, че B.1.529 има много повече мутации от другите варианти И има мутации, познати от други варианти, които се свързват ЕДНОВРЕМЕННО с по-лесно предаване на вируса и избягване на имунния отговор. Броят и типът на мутациите тревожи вирусолозите и имунолозите.

Научната академия на Южна Африка и Министерството на здравеопазването правят „глобална услуга“ – не бива да подценяваме важността на тяхната работа и прозрачност тази седмица. Те извършват спешни лабораторни опити, за да разберат повече и продължават да проследяват разпространението.

За днес е насрочен нов брифинг на британската агенция за здравна сигурност – сигурна съм, че те поне ще споменат този вариант. Работещите в тази сфера във Великобритания на най-високо ниво са много загрижени.

Предвид скоростта, с която вариантът се разпространява, и мутациите, които биха могли да означават значително преодоляване на имунитета от ваксинация, мисля, че Великобритания трябва да предприеме изпреварващи действия сега. Доколкото ни е известно, вариантът все още не е тук. Изглежда разумно Южна Африка и близките ѝ съседи да бъдат добавени към червения списък за пътуване.