Начало Култура За пета поредна година Исторически музей-Панагюрище се включи в Европейската нощ на...

За пета поредна година Исторически музей-Панагюрище се включи в Европейската нощ на музеите (ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

IMG_1277

При активен интерес от страна на публика, артисти и организатори протече тазгодишната Европейска нощ на музеите в Панагюрище, в която Историческият музей в града се включи за пета поредна година.

IMG_1334

Програмата започна с прекрасните изпълнения на Духов оркестър “Делчо Радивчев” при НЧ”Виделина-1865″.

Директорът на Исторически музей-Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов поздрави присъстващите, а преди да открие изложбата „Дарения”, разказа за ролята на дарителството и благодари на всички дарители на музея през годините.

И тази година бе връчен приз “За принос в развитието на музейното дело в Панагюрище и панагюрския край”, който бе учреден преди две години.

Носителят на наградата бе определен от специална комисия.

Плакет и грамота бяха връчени на Христо Щърбанов, наследник на героя от Априлската епопея 1876 г. Петър Щърбанов.

IMG_1318 IMG_1287

Той и неговият баща Павел Щърбанов са основните дарители с финансови средства за организацията и направата на мемориалната и фотодокументалната експозиция в подземието на Дудековата къща, с което допринасят трайно и безспорно за развитието на музейното дело в Панагюрище и Панагюрския край. Христо Щърбанов е дарител и на препаратите на африкански животни, експонирани в Природонаучния музей и извезване реплика на знамето на Райна Княгиня. Снощи Щърбанов направи поредно дарение, което да се използва за превод и реставрация на архивни документи за нуждите на музея.

В програмата се включиха и членове от регионален клуб „Традиция“ – Панагюрище, които направиха демострация на оръжия и облекло от различни епохи.

IMG_1398

Иван Белишки, член на клуба, дари на Исторически музей-Панагюрище 9 антични монети и получи Свидетелство за дарение.

IMG_1402 IMG_1394

По време на Нощта на музеите, Исторически музей –Панагюрище отвори врати за посетители с вход-свободен от 17:00 до 24:00 часа.

ПОВЕЧЕ СНИМКИ МОЖЕ ДА РАЗГЛЕДАТЕ ТУК