Начало Общество Задлъжнявай само в краен случай

Задлъжнявай само в краен случай

СПОДЕЛИ

Бързо, много бързо, по телефона, лесно, веднага… Това са ключовите думи, на които залагат рекламите на т. нар. "бързи кредити". Казано по-точно, това са продукти на небанкови финансови институции, обикновено с по-висока от банковата лихва, с много по-лесно одобрение, по-малко или никакви обезпечения, често за малки суми. С развитието на този пазар се развиха и предлаганите продукти – вече има такива за фирми, за по-големи суми, а не само належащи текущи нужди, конкуренцията в сектора се засили. "Показателно е, че този тип компании вече отделят солидни средства за реклама в телевизията – явно бизнесът им върви добре", коментира представител на финансовия сектор, който пожела името му да не се цитира. По негови наблюдения, макар да изглеждат като много рискови, доста голяма част от този тип кредити се погасяват и дори да се стигне до забавяне на вноски отпуснатата сума се събира с прехвърляне на задължението към компания за събиране на вземания или с ползване на частен съдебен изпълнител.

Бързо, лесно, по-скъпо

Ако искате честен отговор от финансов консултант какъв бърз кредит да вземете, най-вероятно е да ви каже, че такава услуга се използва наистина в много краен случай. Причината – оскъпяването е много високо, много над това на банковите лихви.

"Кредит по принцип, независимо дали е бърз, никога не трябва да се взима когато сме финансово притеснени, нестабилни или кредитната ни задлъжнялост е над допустимата – около 30- максимум 35% от месечния ни доход", съветва Росица Денева, дипломиран финансов консултант от дружеството S&I Consulting. Тя напомни, че в момента на практика няма лимит за таван на лихвите по заеми, тъй като по закон той трябва да се определи от Министерски съвет, но и досега прието постановление няма. В повечето случаи лихвите по бързите заеми са фиксирани и до голяма степен зависят от това дали компанията работи със собствени или заемни средства. Т.е. дали разполага с ресурс да ви даде заем с нейни пари, или тя също ще използва кредити, за да отпуска такива на крайните си клиенти.

Важно за определянето на лихвата е и преценката колко рисков е получателят и каква е вероятността да не върне парите, дали се приема обезпечение, в каква валута се дава, взема се предвид и инфлацията, обясни още Денева.

Малко време и много внимание

Бързите кредити могат да бъдат полезни – например когато на една фирма спешно й трябват оборотни средства, на домакинството са му нужни незабавно пари, дори може да се използват за "изчистване на кредитното досие". Но за такива операции трябва солидна и прецизна подоговка, съветват от консултантската компания Fast Development и добавят "A няма ли да бъде по-добре, ако умеете да планирате?".

Да, наистина е най-добре да не се налага да използваме спешно взети заеми – най-малкото, притиснати от времето е твърде вероятно да не намерим най-добрите условия, да пропуснем да прочетем важен текст в договора, да не успеем да договорим обезпечение например, което би понижило лихвата.

"Кредитът не повишава нашия стандарт, а напротив, може да доведе до повече несигурност и риск за личиния бюджет", предупреди Росица Денева. Тя съветва, независимо дали вземаме "бавен" или "бърз" заем, никога да не го правим, когато сме притеснени финансово, доходите ни са нестабилни или за изплащане на заеми биха отивали над 30%-35% от мсечния ни доход. Този дял трябва да се намали още, когато месечните доходи са ниски – т.е. направете си сметка да остават достатъчно пари за битовите сметки, наем, ако се плаща, храна и задължително за непредвидени разходи като лекарства например.

"Стараем се при оценката на нашите клиенти, да се убедим че те биха могли да погасят кредита, за който кандидатстват. Когато преценим, че исканата сума и вноска биха били непосилни за клиента, ние правим корекция в сумата и срока или отказваме кредита", коментира Драгомира Павлова, управител на "Вива кредит". Тя посочи, че най-важното при всеки един кредит, независимо дали е лесен, банков или друг тип, клиентът да е убеден, че ще може да плаща вноските. Павлова обаче не даде лимит за дял от доходите, които да отиват за плащания, като обясни, че "Има хора, които могат да живеят с много по-малко средства от други".

Весела Николаева

http://www.capital.bg