Начало Бизнес Заместник-министърът на енергетиката: Работим много активно за изграждане на новия газопровод Панагюрище...

Заместник-министърът на енергетиката: Работим много активно за изграждане на новия газопровод Панагюрище – Пирдоп

СПОДЕЛИ

Планира се газопроводът да бъде въведен в експлоатация през 2019 г.

На 20 юни в София се състоя конференция „Индустрия, Енергетика и Климатични условия 2017“. Събитието бе организирано от Индустриален клъстер Средногорие с генерален партньор на форума „Аурубис България“ АД,  партньор – „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД и с подкрепата на Wolf Theiss и Престиж.

Официалното откриване на форума бе уважено от  г-н Жечо Станков – заместник-министър на енергетиката, г-н Лъчезар Борисов- заместник-министър на икономиката, доц. д-р Иван Иванов – председател на КЕВР, г-н Ивайло Алексиев – изпълнителен директор на АУЕР, г-н Константин Стаменов-председател на УС на БФИЕК, проф. д-р. Любен Тотев- председател на Съвета на ректорите,  г-н Тим Курт – изпълнителен директор на Аурубис България АД,председател на УС на Индустриален клъстер Средногорие и от г-н Николай Минков, Изпълнителен директор на Индустриален клъстер Средногорие.

Пред участниците в конференцията Станков съобщи, че Министерството на енергетиката не е забравило поетите ангажименти пред Индустриалния клъстер „Средногорие“ през миналия мандат относно газифицирането на региона. Работим много активно за изграждане на новия газопровод Панагюрище – Пирдоп, каза той и обясни, че в момента се извършва проектиране на 60-километровия газопровод. Инвестицията за изграждането му възлиза на 7,2 млн. евро. 50% от тях се осигуряват от Международен фонд „Козлодуй“, а останалите 50% от средствата ще бъдат осигурени от „Булгартрансгаз“, съобщи още зам.-енергийният министър.

Планира се газопроводът да бъде въведен в експлоатация през 2019 г.