Начало Общество Йога клуб – Панагюрище отбелязва Международния ден на йогата

Йога клуб – Панагюрище отбелязва Международния ден на йогата

СПОДЕЛИ

На 21 юни, в деня на лятното слънцестоене, повече от 170 държави ще отбележат Международния ден на йога – хилядолетната система на знание и познание, надскочила религията и догматиката.

Йога клуб – Панагюрище също ще се включи в отбелязването на празника. От 19:15 часа, в залата по самбо, ще се проведе голяма празнична йога практика. Клубът е предвидил и йога на схема, което представлява йога, в която чрез определени движения се предизвиква комична ситуация и се симулира смях.

В края на 2017 година Йога клуб – Панагюрище ще отбележи своя четвърти рожден ден, а сплотеното йога семейство не спира да се разраства. Заниманията се водят от Мария Петришка, която е квалифициран йога инструктор с международна диплома.

Йога е древна наука за човека. Нейните археологически следи водят до Харапската цивилизация в поречието на река Инд. Забележително е, че тя извира от дълбините на времето и продължава да съществува и до днес, формирайки линия на непрекъснатост.

Предмет на тази наука е съществуването на човека като материално-енергийна структурна единица – микрокосмос и неговите взаимодействия с макрокосмоса – обграждащия го социум, свят, природа, космос, битие.

yoga1

  • Ето няколко по-интересни моменти в историята на тази древна практика:Йогата в своя зародиш и развитие е предшествана от ведите – духовни текстове, писани преди хиляди години. Поверията говорят, че те са божествено писание, а фактите, че са поставили основите на някои от най-ранните йога-учения за хармония и баланс.

    Терминът „йога“ датира от 4-ти век преди Христа като техника за пречистване на ума и тялото, контролиране на емоциите и постигане на духовно блаженство и просветление. За чакри и медитация се говори в по-късен етап.

    Три са основните йога-направления: карма-йога („философия за безкористно действие“), бхакти-йога („вяра в божественото начало“) и джняна-йога („отдаване на духовното развитие по трудния път на сливане с реалността“).

    Около 2-ри век е сътворен сборник с афоризми „Йога Сутра“, който излага общите идеи на тази практика. Интересно в него е, че се говори за разделение между физическо и духовно, за да може да се пречисти душата, за разлика от съвременните текстове, които проповядват единство и сливане между дух и материя.

    Йогата се разпространява на Стария континент едва през 19 век., където срещайки се със материализма, изменя фокуса си и тук нашумява предимно като система от упражнения.

    Йогата все пак си остава предимно духовна практика с метафизичен характер.

    С приемането на идеята за Международен ден на йогата, се очаква ежегодно сформиране на безплатни семинари, лекции, практики на открито и закрито, традиционни ритуали по посрещане на Слънцето, на лятното слънцестоене – на всеки 21-ви Юни.