Начало Без категория Аромати от празничната трапеза с две рецепти от Петър Врагов

Аромати от празничната трапеза с две рецепти от Петър Врагов

590
0
СПОДЕЛИ

PETAR VRAGOVКакто ви обещахме, от днес стартираме поредица публикации Аромати от празничната трапеза 

Първият ни гост е Петър Врагов. Ангажиран в сферата на социалните дейности, позитивен, купонджия и притежаващ безспорен кулинарен талант, Петър любезно открехна за нас вратата на своята кухня, споделяйки две от многото си изкусителни рецепти. 

Преди това обаче му зададохме няколко въпроса…

От кога датира интересът ти към кулинарното изкуство?

 Като консуматор – от както се помня.

Няма да забравя как родителите ми заедно с техни приятелски семейства се събираха доста често на вилата ни. Там се въртяха едни страхотни деликатеси, а ние дечурлигата с нетърпение обикаляхме около печката и така, волно или неволно, ставахме и свидетели на процеса по приготвянето им.

 Кое беше първото нещо, което сготви?

Първият ми опит в кулинарията не беше самостоятелен. Това беше по време на следването ми в Ботевград. Там с мой приятел от Русе, след като се оказа, че сме привършили парите, събрахме каквото ни бе останало ( буркан с месо, няколко картофа, лук и т.н.) сложихме го в една тенджера и го варихме докато не се получи една почти еднородна каша. Не знам дали защото бяхме гладни, но доста ни се услади, и в последствие започнахме да експериментираме, да купуваме книжки с рецепти, съвети и така до днес.

 Какво е за теб празникът?

  Ами празник за мен е всеки ден. Това, че се събуждаме здрави, ежедневно преживяваме възходи и падения, общуваме с безкрайно различни хора, вземаме си поуки от преживяното, имаме приятелите си, и т.н. и т.н., не е ли повод за един безкраен празник?

Какво си пожелаваш за Коледа и Нова година?

 Много, ама много щастие, успех във всички начинания, както на мен, така и на вас и читателите Ви.

А ето и две рецепти, които Петър Врагов с удоволствие сподели с нас.

Родопски катми

Необходими продукти за 10 средно големи катми:

4 яйца

2 кофички(900 гр) кисело мляко

2 кофички (900 гр) вода
2 щипка сол
2ч.л. захар
1 кубче мая за хляб или мая от пакетче,
брашно, около 1кг, така че сместа да е по-гъста от боза

Пълнена свинска плешка

Необходими Продукти

  • свинска плешка (или шол) – 1 кг
  • сол
  • черен пипер
  • бял пипер

За мариноването

  • вино – 200 мл
  • ракия – 60 мл
  • соев сос – няколко с.л.
  • горчица – 1 с.л. или повече
  • кетчуп – 1 с.л.
  • чесън – 1 – 2 скилидки

За шпиковането

  • лук – 1 глава
  • моркови – 1 брой
  • маслини – на око
  • кисели краставички – на око

Приготвяне

katmi4Почистваме месото от излишните мазнини, разрязваме го така, че да може да се разстеле (там където е по-дебело можем да го начукаме с чукче за месо) и след като се напълни, да се завие на руло. Поръсваме месото обилно със сол и пипер.

Смесваме и разбиваме добре всички продукти за маринатата. Поливаме месото и го оставяме да се маринова за няколко часа на студено,  ако е нужно го обръщаме от време на време.

След като извадим месото от маринатата го разстиламе на равна повърхност и върху него, равномерно полагаме нарязаните на тънко лук, моркови, кисели краставички и маслини.

Завиваме го на стегнато руло, ако не се задържа можем да го забодем с клечки за зъби или да го пристегнем с памучен канап.

Слагаме вече готовото руло в добре подмазнена тава, поливаме със струйка олио, и в тавата изсипваме по-голямата част от марината. Покриваме с фолио и слагаме да се пече за около час и половина. След това махаме фолиото и намазваме с останалата марината, в която предварително сме разтворили лъжичка – лъжичка и половина мед. Пече се до приятен загар.

Може да се сервира с картофено пюре, гарнирано със стръкче магданоз, и чаша хубаво вино.