Начало Общество Започват матурите за седмокласниците и зрелостниците

Започват матурите за седмокласниците и зрелостниците

СПОДЕЛИ

Днес зрелостниците и седмокласниците се явяват на матура по български език и литература (БЕЛ).

Матурата за дванайсетокласниците ще се състои в 651 училища, в над 4200 класни стаи, като в нея ще участват 10 100 квестори.

Тази сутрин в 5:10 ч. в зала 5 на Министерството на образованието и науката (МОН) се генерира изпитният вариант за зрелостния изпит по български език и литература за 12-и клас. Авторът и произведението за 41-ия въпрос ще бъдат обявени по БНР в 12:00 ч.

За тази учебна година няма промени в учебно-изпитните програми, в които са регламентирани видът и форматът на изпита и учебното съдържание. Запазват се и модулите на матурите в 12-и клас, въведени за първи път през миналата година заради мерки за сигурност.

Изпитът започва в 8.00 ч. и продължава четири астрономически часа. За учениците със специални образователни потребности има два допълнителни часа. Учениците трябва да се явят в училищата, в които ще полагат матури, 15 минути преди началото на изпита. Трябва да носят документ за самоличност и служебната бележка за допускане до изпита, както и да пишат само с черен химикал. Ученикът не може да излезе от изпитната зала, преди да е предал работата си по съответния модул.

По български език и литература първият модул е един час и се състои от 30 въпроса със затворен отговор, които носят 30 точки. Вторият модул също е един час и включва 10 въпроса със свободен отговор и работа с текст, които носят 40 точки. Третият модул е интерпретативно съчинение или есе, което е за останалите 30 точки до общия сбор от 100 точки.

Изпитът за седмокласниците по български език и литература започва в 10.00 ч. и на него се очаква да се явят 57 129 седмокласници в страната. Националното външно оценяване е в два модула, предаде Дарик. Продължителността на първия модул от изпита е 60 минути, а на втория – за написването на преразказа, е 90 минути.

На 23 май ще се състои вторият държавен зрелостен изпит в 12-и клас и националното външно оценяване по математика в 7-ми клас.