Начало Общество Завърши Четвъртият международния турнир по шахмат

Завърши Четвъртият международния турнир по шахмат

СПОДЕЛИ

Завърши четвъртото издание на международния турнир по шахмат, посветен на 143 годишнината от Априлската епопея. Турнирът получи широк отзвук в шахматните среди на световно ниво. С присъствието си турнира уважиха гросмайстори като Крум Георгиев- побеждавал не кого да е, а самия Каспаров, гросмайстор Николай Нинов, Михаил Шерешевски, директор на най-добрата тренировъчна школа в света – Сириус, в Сочи, Русия и автор на едни от най-хубавите книги за шах.

Турнирът се проведе в събота и неделя в зала „Арена Асарел“, а ден преди официалния му старт, в хотел Court Inn се състоя сеанс на 10 дъски на ротационен принцип с участието на международните майстори Димитър Лалев и  Атанас Димитров.

Първоначално заявка за участие бяха дали 120 души, но силната конкуренция отказа много от тях да продължат борбата. Присъствието на състезатели с шампионски манталитет и сблъсъка с тях доведоха до много сълзи неукрепналите в тежки битки млади шахматисти.
След много борба и напрежение в последния кръг между Кирил Димов и 12 годишния Андре Тюлие от Франция, които направиха борбено реми, победител в крайното класиране на VI тия международен турнир по шахмат стана международният майстор IM Димитър Мърхолев с 5,5 точки. На второ място Кирил Димов с 5 точки.
Трети е Delloudis Georgios с 5 точки – президент на гръцкия клуб в град Димотика.
При сеньорите над 60 години първо място зае Михаил Чуклев с 5 точки. Най-добър местен играч – AIM Христо Костурков с 5 точки. Най-добра жена Цвета Василева с 4 точки. Най-добър играч до 14 години Кутлас Николаос с 4,5 точки. Най-добър играч до 12 години Андре Тюлие с 5 точки. Най-добър играч до 10 години Владимир Кононенко – 4,5. Най-добър играч до 8 години Данаил Попзафиров – 4. Най-добър чуждестранен играч Цагудис Димитрос . Наградите не се делят и може да се взема само по една.
Турнирът приключи със 102 двама състезатели, тъй като някои си тръгнаха преди награждаването, съобразявайки се с транспортните връзки.
След връчване на наградите организаторите от ШК „Оборище“ и ШС „Асарел – Медет“ получиха поздравления от председателя на БФШ д-р Руслан Тошев, който заяви, че международният турнир в Панагюрище може да стане с ранг на национална купа, но при условие, че не съвпада с държавния шампионат по шахмат.

„Изказвам моите благодарности към IM Атанас Димитров председател на ШК „Шумен“ 2005 и Георгиус Делуидис – президент на шахматния клуб в гр. Димотика, Гърция, които ни помогнаха с 30 шахматни комлекта, за да можем да посрещнем технически турнира.  Още от сега казвам, нямаме силите първо финансово, второ технически да обезпечим турнир от ранга на Национална купа с международно участие. Такъв турнир се провежда в рамките на няколко дни, с контрола по класически шах от 1,30 час за 40 хода плюс 30 секунди добавяне на ход. Да не говорим за медицинско обезпечаване и редица други фактори. Напрежението е голямо и коства много нерви, които едва ли някой ще разбере, ако не е организирал подобно мероприятие. За да се положи някакво начало, може би трябва да се кандидатства с проект по младежките програми, за да можем да увеличим техническата материалната база. След това, мъката на всички клубове финансово обезпечаване минимум 10 000 лева и след това да тръгнем да направим наистина нещо. До тогава може само да си говорим!“, коментира председателят на ШК „Оборище“ Христо Костурков, след финала на спортното събитие.

Турнирът се проведе с финансовата подкрепа на „Асарел – Медет“ АД и „Оптикоелектрон“ Груп АД.