Начало Култура Зелена светлина за Първия международен конкурс на името на Елена Николай

Зелена светлина за Първия международен конкурс на името на Елена Николай

СПОДЕЛИ

Панагюрище трябва да си върне всички свои златни съкровища, заяви председателят на организационния комитет зам.-кметът Галина Матанова

Година и половина след като публично бе оповестена идеята Панагюрище да почете легендарната ни оперна прима Елена Николай и да стане домакин на международен конкурс за млади оперни таланти, носещ името й, вчера организационния комитет на конкурса даде първата си пресконференция. Радостни сме да обявим, че от 28 до 30 октомври 2013 година град Панагюрище ще бъде домакин  на първото издание на МЕЖДУНАРОДНИЯ КОНКУРС ЗА МЛАДИ ОПЕРНИ ПЕВЦИ „ЕЛЕНА НИКОЛАЙ”, съобщи зам.-кметът Галина Матанова, която е и председател на организационния комитет, част от който са още Соня Гарчева(главен координатор), Сийка Лапачка(връзки с общественосттта, арткоординатор) и Бойко Николов(онлайн поддръжка, дизайн и предпечат). Специално за първата пресконференция в панагюрище пристигна световноизвестната българска оперна певица, мецосопран Христина Ангелакова, която ще председателства журито на конкурса. Пред присъстващите тя сподели спомени от срещите си с Елена Николай и заяви, че е изключително щастлива от това, което предстои да се случи в Панагюрище.

Всички наши златни съкровища трябва да си дойдат у дома, това сподели развълнувана зам.-кметът Галина Матанова, пояснявайки, че година след като се сбъдна мечтата на всички ни и Панагюрското златно съкровище се завърна тук, сега панагюрци ще отдадат заслуженото на един от златните гласове на българската опера – Елена Николай. Зам.-кметът използва повода да благодари сърдечно на фирмите, подкрепили финансово инициативата – "Асарел-Медет" АД, "Оптикеоелектрон Груп"АД и "Микровю Ендоскопи Оптик" АД.

Конкурсът вече си има сайт http://elenanikolai.com , разработен от Бойко Николов. "Дизайнът е изчистен, а сайтът добре разработен. Очаква се съвсем скоро да бъде добре индексиран в Гугъл и лесно ще бъде откриван по различни ключови думи. Домейнът е закупен за период от 10 огдини, което говори какви са намеренията на организаторите." – сподели Николов и допълни, че сайтът дава възможност на кандидат-участниците да заплащан онлайн таксите за участие в конкурса по няколко начина.  За сега информацията е само на български език, но до дни се очаква да бъде пусната и англоезичната версия.

Чуйте какво сподели Христина Ангелакова :

 

 

 

Първият международен конкурс за млади оперни певци на името на Елена Николай ще събере на една сцена младите таланти на България, ще им даде възможност да представят своята дарба пред авторитетно жури и да участват в една благородна надпревара, в която да се отличат най-подготвените за голямата сцена. Амбицията на организаторите е с всяко следващо издание да се разширява международното участие, което със сигурност ще популяризира културното наследство и традиции на Панагюрище и областта и ще спомогне за откриването на нови хоризонти за региона като привлекателна туристическа, културна и бизнес дестинация. Конкурсите са и начин за привличането на интереса на различни поколения зрители към класическата музика.

Конкурсът ще се проведе от 28 до 30 октомври 2013 година в два тура. Заявление за участие могат да подадат оперни певци на възраст от  23 /навършени/ до 33 години /включително/. Конкурсът ще се проведе в залата на Театър Дом-паметник град Панагюрище по видове гласове и по реда на жребий, изтеглен в деня преди началото на конкурса. Всички творби се изпълняват на оригиналния език и в съпровод на пиано.

Гала концертът на лауреатите ще се състои на 30 октомври от 18.30 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник-Панагюрище със специалното участие на оркестъра на Пазарджишка филхармония, диригент Григор Паликаров.

 Почетен член на журито е именитата италианска оперна певица Фиоренца Косотто, която за първи път ще посети България. Още две световнопризнати оперни имена ще се присъединят в подкрепа на оперните таланти като членове на журито – Дарина Такова и Калуди Калудов.

След края на пресконференцията Христина Ангелакова сподели пред репортер на ПИА чудесните си впечатления от работата на организационния комитет. Тя обобщи мнението си в две думи: "Страхотни са!". Оперната прима не скри радостта си, че във време на тежка икономическа и социална криза, има хора, които мислят за духовното и не спират да работят за развитието на културата. "Пожелавам от сърце успех на конкурса" – сподели още Ангелакова.

Малко по-късно вчера, в личния си профил във Фейсбук Христина Ангелакова написа: "Сега се върнах от Панагюрище, където имах честта да участвам в пресконференцията по повод Първи международен конкрус за млади оперни певци “Елена Николай” – Панагюрище 2013. Моито поздравления за усилията на Общината и в личен план за зам.кмет Галя Матанова и нейния екип за организацията и резултата всичко това да се случи! ЕЛЕНА НИКОЛАЙ – тази голяма българска и великолепна певица ще впише името си в Пантеона на златните съкровища на Панагюрище. А ние ще помагаме с каквото можем."