Начало Общество Земетресението в Македония беше усетено и у нас

Земетресението в Македония беше усетено и у нас

СПОДЕЛИ

zemetresenie

Земетресение с магнитуд 5 по скалата на Рихтер е разлюляло Македония в 15.10 часа местно време (16.10 българско време), сочат данните на Европейския сеизмологичен център. Трусът е бил усетен и у нас – в София, Пловдив, както и в Радомир, Благоевград, Кюстендил, съобщи dariknews.

Лек трус е усетен също и в Пазарджик.

Епицентърът на труса е бил на 6 км източно от македонската столица Скопие, показват данните в Европейския средиземноморски сеизмологичен център.

Сеизмологът Емил Ботев от БАН каза пред Дарик, че земетресението е било в Македония и е достатъчно далеч от страната, но с възможност за усещане – съвсем леко е усетено в София и малко повече е усетено в Кюстендил. Оценката на българските сеизмолози е, че трусът в Скопие, Македония е бил с магнитуд 5.1.

„Непосредствена опасност за някакво индукционно въздействие върху територията на нашата страна не се очаква. Няма опасност от някакви сериозни последствия, тоест след трусове, които да доведат до повреди в конструкции и инфраструктура на територията на страната“, каза Ботев.