Начало Култура „Жажда“ на Светла Цоцоркова с награда от фестивала в Линц

„Жажда“ на Светла Цоцоркова с награда от фестивала в Линц

23
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

tsotsorkova

„Жажда” на Светла Цоцоркова получи наградата на публиката за най-добър филм на 2016 на фестивала „Кросинг Юръп” в Линц, Австрия, съобщиха от екипа й.

Филмът, който бе отличен и за дебют в игралното кино от Българската филмова академия, за най-добър български игрален филм на 20 Международен София Филм Фест и с наградата за дебют и за операторско майсторство (Веселин Христов) на фестивала на българския игрален филм „Златна роза”, се представи отлично на още няколко престижни кинофестивали по света.

Световната премиера на пълнометражния дебют на Светла Цоцоркова бе в програмата „Нови режисьори” в Сан Себастиан, а след това филмът бе представен в Цюрих, Хайфа, Хамбург, Лондон, Варшава, Люксембург, Минск . В Минск творбата спечели Специалната награда на журито в конкурса за младежки филми („Children and Youth Films Competition”) и „Youth on Marche”.

Филмът на панагюрката получи и Специална награда (Special mention) на журито за актьорските изпълнения на Моника Найденова и Александър Бенев на 15-ия международен филмов фестивал в Трансилвания, Румъния.

 

„Във филма присъства нещо от „La Strada” на Фелини, отразяват се дори и някои от традициите на киното на бившите социалистически страни – в анахроничните лица, костюми и кадриране, като цялостното усещане за филма ни отклонява от желанието да го поставим категорично в днешния ден”, пише за „Жажда” Лий Маршал от Screen Daily.

„Изключителната операторска работа, решението със специфична златна светлина допринасят за усещането за мечтателност и различна реалност, които преобладават в „Жажда”. (…) Филмът е разказ за пет изгубени души, поднесен със стил – забележително постижение на режисьорката, на сценаристите, разбира се и на актьорите, защото публиката започва да харесва всеки едни от тях”, допълва Лий Маршал

Филмът беше поставен сред десетте най-добри кинотворби на 2015 г. в класацията на един от най-уважаваните критици на Variety – Джей Уайзбърг.

„Жажда” е с участието на Александър Бенев, Моника Найденова, Светлана Янчева, Ивайло Христов, Васил Михайлов, Стефан Мавродиев и Иван Бърнев. Сценаристи са Светослав Овчаров, Светла Цоцоркова и Венцислав Василев, оператор – Веселин Христов. Филмът е осъществен с подкрепата на ИА Национален филмов център и Европейската програма МЕДИА, копродукция на  Фронт Филм с Омега Филмс.