Начало Общество Жителите на Попинци с декларация срещу проучванията в „Борова могила“

Жителите на Попинци с декларация срещу проучванията в „Борова могила“

СПОДЕЛИ
restorant

С декларация срещу извършването на геоложки проучвания в землището на Попинци ще излязат жителите на панагюрското село. Това решение бе взето снощи, на продължило около час събрание на местното население в читалището. Срещата трябваше да е с представители на „Асарел-Медет“, но по-рано вчера от там съобщиха, че няма да вземат участие. От дружеството мотивираха позицията си с факта, че поканата за събранието, която са получили, не е подписана и така не става ясно кой организира срещата, а посочените в текста ѝ лица за контакт, не са се легитимирали като упълномощени представители на жителите на село Попинци.

На събранието снощи присъстваха общинските съветници Пенка Пиперкова и Пепа Филина. Председателят на групата съветници от БСП в Общинския съвет Станимир Велчев е заявил, че те няма да подкрепят проекта за проучванията в „Борова могила“, това съобщи Пенка Пиперкова. Отговорността на общинските съветници е огромна, дано това, което е казал Станимир Велчев, го изпълни докрай. Цялата панагюрска и попинска общественост ще следи за това. Ще следи за мнението на Реформаторския блок и ГЕРБ, заяви Пепа Филина.

Кметът на Попинци Стоянка Ставрева заяви, че твърдо застава зад жителите на селото и ще даде отрицателно становище, ако точката за даване на разрешение да бъде учредено право на ползване върху терен общинска собственост от 480 кв. метра в участък „Коминското чукарче“, в землището на село Попинци бъде внесена за гласуване на сесия.

В хода на събранието се изказаха още няколко жители на селото, като на финала всички се обединиха около становището, че не желаят да бъдат правени каквито и да е геоложки проучвания в землището на Попинци и тази своя позиция те ще обобщят в декларация, адресирана до изпълнителния директор на „Асарел-Медет“, до кмета на общината, както и до органите на държавното управление.

Утре в общината ще се проведе второ разширено заседание на три постоянни комисии – бюджетната, ТСУ и комисията по екология,селско и горско стопанство, на което за пореден път ще бъде обсъждан казусът. По време на събранието снощи попинчани решиха на заседанието утре местната общественост да бъде представена от група в по-разширен състав, като освен Тодор Петкански и Георги Даскалов, ще има още няколко души.