Начало Култура Журналисти и поети искат оставката на Катя Зографова заради скандала с „Рибния...

Журналисти и поети искат оставката на Катя Зографова заради скандала с „Рибния буквар”

СПОДЕЛИ

Katia-ZografovaПанагюрката Катя Кузмова – Зографова да подаде оставка като изпълняващ длъжността „директор” на Националния литературен музей. Това поискаха в декларация сдружението „Журналисти за прозрачно управление” и клубът на поетите-журналисти „Владимир Башев”. Те са написали специална декларация по повод мистериозното изчезване и последвало появяване на Буквара до министъра на културата Мартин Иванов. Ето и текстът на декларацията:
След скандалния случай с “изчезването” на оригинален екземпляр от първото издание на Рибния буквар на д-р Петър Берон настояваме министърът на културата незабавно да освободи от длъжност и.д. директора на Националния литературен музей Катя Зографова. Недопустимо и безотговорно е медиите да бъдат подвеждани и уведомявани преди Министерството на културата и компетентните органи за липсата на уникалното издание. Недопустимо е национални светини да бъдат използвани за саморазправа със служители в музея.
Настояваме за пълна публичност и прозрачност на обстоятелствата около организирането, провеждането и провалянето на конкурса за директор на Националния литературен музей в края на мандата на правителството на Пламен Орешарски.
Очакваме, че случаят този път няма да остане без последствия и Националният литературен музей най-после ще има компетентно ръководство”.