Начало СТАНИ АВТОР Значение на думата „промяна“

Значение на думата „промяна“

СПОДЕЛИ

Гледам всяка вечер новините, за да видя какво се случва на улицата. Аз също съм един от хората, които искат промяната и също така съм един от хората,на които не им пука за правителството, и никак не съжалявам. Остават обаче много въпроси. Голяма част от хората на протестите не могат да кажат какво точно искат. Думата „промяна“ е в устата на всеки, но сигурно една малка част от хората знаят какъв смисъл да вложат в нея. Част от хората са на улицата, за да припознаят своя лидер, други защото са пратени от политическите партии, трети заради сеира. Малцина обаче имат идея наистина какво се иска. И по тази причина аз ще кажа, аз какво искам.

Говорих с много хора, които не подкрепят падането на правителството. Един от основните им доводи е, че няма кой да дойде на власт. И са много прави, но това не оправдава оставането на власт на едно правителство, което се компрометира по този начин. Правителство, което не изпълни и 10% от обещанията си. Правителство, което си позволи с лъжи да ни манипулира. Правителство и партия, чиято цел е да издигнат в култ своя лидер. Не, благодаря. Това не е моето правителство. Редно е това правителство да си отиде, както и всички останали преди него.

Много хора имат различни идеи как да продължим напред. Но първата стъпка към това, е свикване на Велико Народно Събрание и изготвяне на нова Конституция. Това е първата и най-важна стъпка, ако искаме промяна. Разбира се аз искам да намерим начин и да изритаме всички стари мутри от парламента. По възможност разпадането на всички партии и откъсването им от пипалата на октопода. Оттам нататък, дали с участието на гражданите или не, можем да направим нова Конституция, която да ни позволи нов модел на изборите, за предпочитане мажоритарен. Можем да пробваме да внедрим Исландския и Финландския модел, както искат много от протестиращите. Може да измислим собствен модел на управление. Едно служебно правителство, съставено от експерти, би могло прекрасно да удържи положението, докато тези промени се случат. Ние не искаме служебен кабинет, съставен от определена политическа партия. Ние искаме експертен кабинет, избрано по волята на народа.

Искаме също така да спре държавния рекет към бизнеса и гражданите, с цел пълнене на продънения бюджет. Искаме политика, която да насърчава бизнеса да инвестира и да създава нови работни места. Искаме държавата да използва всичкия си ресурс за насърчаване на земеделието и животновъдството, защото във времена, когато светът е застрашен от глад, това е бъдещото развитие на държавата. Искаме и развитието на туризма, но с интелигентна политика, която да не разрушава природата и облика на държавата ни. Искаме и още хиляди неща. Част от тези неща ни бяха обещани от лицето Б.Б., но не бяха изпълнени.

Това е моето мнение и моля Ви, не ми отнемайте правото да имам свое собствено виждане. Не ми отнемайте правото да се чувствам свободен.