Начало Общество Значка „60 години завод Оборище – Панагюрище“ се продава на търг

Значка „60 години завод Оборище – Панагюрище“ се продава на търг

СПОДЕЛИ
Badge - 60 years Oborishte factory Panagyurishte Значка- 60 години завод Оборище Панагюрище

Значка „60 години завод Оборище – Панагюрище“ може да се открие сред предметите в платформата за онлайн търговия BalkanAuction. Началната цена, която е обявена за значката, е 6 лева, а аукционът изтича в края на ноември.

В платформата всеки потребител може да обявява за продажба артикули както чрез аукцион (търг), така и на фиксирана цена. Може да купува и участва в наддаване на търгове, стартирани от друг потребител.

В началото на XX век стартира производството на хавлиени кърпи и плат в град Панагюрище. Негов основател е Кръстьо Симеонов Бояджиев (18821935), който започва да произвежда хавлиени кърпи за нуждите на армията с помощта на дървени ръчни станове. През март 1923 г. създава фирмата „Първа българска фабрика за хавлии  Командитно дружество“, превърнала се в солидна основа на този тип производство. Няколко години по-късно тя е преименувана на фабрика за хавлии „ОБОРИЩЕ“.

На 8 декември 1949 г. братя Дейкови откриват Панагюрското златно съкровище, което два дена е било изложено във витрината на фабриката, намираща се по това време в центъра на града. По-късно производството е преместено в нова сграда на улица в град Панагюрище, носеща тяхното име.

През годините нуждата от хавлиени изделия както в страната, така и в чужбина, нараснала, което наложило и увеличаването на производството, съпроводено от закупуването на допълнителни станове, както механични, така и автоматизирани.

През 1998 година фабриката за хавлии „ОБОРИЩЕ“ става част от дружеството на „ЯНА“ АД, което поставя началото на нов етап в развитието на производството. С новото начало идва и новото име: завод „ЯНА – ПАНАГЮРИЩЕ“.