Начало Общество Зрелостниците пишат по Вариант 13 на матурата по български език и литература

Зрелостниците пишат по Вариант 13 на матурата по български език и литература

37
0
СПОДЕЛИ

2-106-zrelostnici-ot-oblast-shumen-shte-se-qvqt-na-maturi-63837

97 зрелостници ще се явят днес на държавен зрелостен изпит (ДЗИ) по български език и литература впанагюрище. Тази сутрин в 5:25 часа бе изтеглен Вариант 13. В МОН репортерката Милена Кирова от Българската национална телевизия натисна клавиша на компютъра и така генерира варианта за държавния зрелостен изпит по български език и литература. Името й бе изтеглено от вицепремиера и министър на образованието и науката Меглена Кунева, съобщиха от просветното министерство.

Дванайсетокласниците ще решават тест с отворени и затворени въпроси, както и ще пишат аргументативен текст – интерпретативно съчинение или есе.  По традиция изпитният материал по БЕЛ ще се генерира рано сутринта в деня на изпита, като темата ще бъде обявен по Българското национално радио в 9.00 часа. Самият изпит започва час по-рано – в 8.00 ч. и приключва в 12.00.

Обявяването на резултатите от ДЗИ ще е до 10.06.2016 г. на официалния сайт на МОН и в регионалните инспекторати по образованието.

Оценките са окончателни и се записват в дипломата за средно образование. При формиране на общия успех оценките от матурата и тези от задължителните предмети участват равностойно, като формират средноаритметична оценка.

И през тази учебна година се потвърждава тенденцията от предходните години – 40 висши училища приемат оценките от ДЗИ вместо оценка от кандидатстудентски изпит.

От 10.00 ч. седмокласниците също ще се явят на изпит по български език и литература.

След сглобяването на теста в МОН, той ще бъде изпратен до директорите на всички училища, в които се провежда матурата. Чрез специален код те ще могат да го разсекретят , разпечатат и раздадат на всеки зрелостник.

Вариантът ще съдържа тест с 40 въпроса и 41-и въпрос – тема от посочено произведение от изучаван български автор, по която те ще пишат аргументативен текст – есе или интерпретативно съчинение.

След 15.00 ч. днес на сайта на министерството ще бъде публикуван тестът с ключ за отговорите.