Начало Под елхата Аромати от празничната трапеза с две рецепти на Цветимира Загорска

Аромати от празничната трапеза с две рецепти на Цветимира Загорска

495
0
СПОДЕЛИ

cvety1Поредният ни гост в рубриката Аромати от празничната трапеза е Цветимира Загорска.  Кулинарията е нейно хоби, а от 2012 година има собствен блог, в който споделя свои рецепти.

Тестото е моята страст.Обичам да усещам брашното по ръцете си.Да оживява под натиска на дланите и да се превърне от прах в ароматно хлебче ,питка или тутманик.
Когато бях малка баба ми все ме подканяше да се науча.Но мен все ме теглеше към игрите и тези нейни занимания хич не ми допадаха.
Така и не посегнах към точилката или тестото. Вече бях омъжена и започнах да разглеждам кулинарни групи в които умели женски ръце превръщаха брашното в изкуство.
И реших да пробвам. Каква бе моята изненада когато още от първия път започна да ми се получава. Изненадата ми бе още по-голяма когато усетих ,че правя всичко както баба ми го прави.“ – разказва Цвети в блога си. Специално за ПИА тя сподели рецептите на две ястия, които се приготвят в дома й по празниците.

Бъдни вечер е любимият ни семеен празник и ще се радвам да споделя рецепта с вас.Това, без което не може на една празнична трапеза, е естествено питката, а тя за Бъдни вечер е постна, както и всичко останало.
Ето и моя вариант:

Содена питка с паричка
500гр.брашно,
300мл.вода
2с.л.оцет
1ч.л. сол
1с.л.захар
1ч.л.сода
1ч.л.бакпулвер
За намзване:червен пипер,шарена сол и олио.
Пресяваме брашното,смесваме го с бакпулвера,солта и захарта.
Угасяваме содата с оцета.Наливаме хладка вода и месим до меко нелепнещо тесто.Оставяме го покрито да почине.Отделяме малка част от него за украса на питката (по желание)Поставяме в нея предварително измитата и завита във фолио паричка.Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 40-50 мин.Изваждаме намазваме с олио и поръсваме с червен пипер и шарена сол и задушаваме с кърпа.

cvety

Искам да ти представя и едно не толкова традиционно ястие което е подходящо за Бъдни вечер.Чомлек.Чомлекът е буквално глинен съд и затова ястията приготвени в него се наричат така.

Постен Чомлек

2 големи глави червен лук
около 1 кг дребни лукчета
1-2 скилидки чесън
2-3 домата или разредено с 1 каф. чашка пюре
3 суп. лъжици олио
1 суп. лъжица брашно
1 винена чаша червено вино
черен и червен пипер
чубрица
дафинов лист
сол
Начин на приготвяне:
Нарежете наситно червения лук и го задушете в сгорещеното олио.
Прибавете обелените лукчета и скилидки чесън, настърганите домати, черния и червения пипер, дафиновия лист, чубрицата и посолете.
Изсипете сместа в гърнето, похлупете го и варете около 40 минути на умерена температура.
Малко преди да е сварено ястието, прибавете брашното (размито в студена вода) и виното и доварете още 10ина минути.

На финала Цветимира отправи своето пожелание:

Желая на всички читатели една незабравима Бъдни вечер и Щастлива Коледа.И да не забравят свещичката на питката.Моята е донесена от една моя леля от Божи гроб.И си я паля на всеки семеен празник.