Начало Здраве Дух и тяло: Из „Затворът“ – Христо Илиев

Дух и тяло: Из „Затворът“ – Христо Илиев

СПОДЕЛИ

Рубриката води Мария Петришка

yoga1Здравейте приятели ! Предстоят прекрасни Коледни и Новогодишни празници ! Време както за веселие, така и за равносметка . Как точно изживях изминаващата година ? Бях ли успешен , щастлив човек ? Успях ли да изживея и сбъдна мечти ? Задаваме си въпроси и отговорите са само за нас. Дали те ни харесват е само наше решение! Решение как точно да живеем живота си . Този скъпоценен дар, даден ни от Вселената .
Искам да ви запозная с един от учителите ми Христо Илиев – Йогата . И неговата книга „Затворът “. За йога , преживяваниета , реалноста и за съществуването ни отвъд думите . Потопете се в разказа на този приказен разказвач и си дайте равносметка за Подаръка от Вселената – вашия живот.
Това, което ще прочетете – ако изобщо продължите – са голи прозрения, облечени в думи. И ако думите не винаги ви допадат, то потърсете зад тях нещо повече – припомнете си, че те не са само дрехи и под тях има неща, които си струват да бъдат видяни.…
Много е лесно да учудиш някого, но е трудно да го обогатиш, често съм си задавал въпроса: Казвам ли нещо ново, което може, не да учуди, а да обогати другите? За мен, утвърдителният отговор на този въпрос е и моралното основание за написването на тази книга.

hristoЙога има много предимства – достъпна е за всеки човек на Земята, независимо от цвят на кожата, вероизповедание, пол, професия, възраст, материално или социално положение…Така е. Но наред със всичките си предимства, Йога има и един огромен недостатък, недостатък, който за повечето хора се оказва непреодолим.
И той е, че тя не може да бъде разбрана истински само с ума. И това е основния препъни камък в нея, защото Йога не е теория, а лично преживяване. Тя е преживяване на цялата ти същност – тяло, интелект и дух. Само когато се потопиш тотално в нея, можеш да получиш истинско разбиране за Йога. Дотогава имаш само теория, знание, а това е почти нищо. Все едно да прочетеш наръчник за управление на самолет и да си въобразиш, че вече можеш и да летиш. За да полетиш се изискват продължителни тренировки на тялото и ума, години обучение, за да се превърне това в реалност.
Това е. Докато не пламнеш, считай, че не си разбрал. Дотогава само знаеш. Същото е и с Йога. Може да ти звучи абстрактно, но тя е непосредствено общуване на цялата ти същност с Битието. Ти се разтваряш в Битието и Битието се разтваря в теб.
yoga1Йога е нещо, в което трябва да се превърнеш, нещо, което преживяваш тотално. Преживяването е не само в ума, а в цялата ти същност. Асани, пранаяма, медитация са видимата страна, те са техники за потъване навътре в теб, но същността на преживаното не може да бъде описано. То е извън думите. С него не можеш да се похвалиш пред приятели или да го показваш като нов тоалет. Но това не означава, че то не оставя следи.
Ако преживяването е фалшиво, ако си се самосугестирал – умът умее много добре да имитира, той е най-великия клоун – с теб нищо няма да се случи. Но ако преживяването е автентично, вътре в теб ще стане трансформация – дори в началото няма да разбереш ясно откъде ти е дошло и как се е случило, защото станалото лежи извън границите на твоето досегашно разбиране.
И не се притеснявай, не полудяваш. Дори точно обратното. В теб се появява една кристална яснота към всичко, към което се насочиш. Започваш да ставаш естествен и нормален по начин, за който не си си помислил дори. Ще започнеш да приличаш все повече и повече на… себе си. И да се отдалечаваш от калъпите на моделите, от матрицата, в които те е вкарало обществото!
Не се страхувай! Продължавай практиката ежедневно! Няма какво да губиш, защото реално това, което си имал не струва нищо. Не спирай докато не откриеш и станеш това, което Природата е заложила в теб. Открий смисъла на собствения си живот. А когато го откриеш, не спирай, а продължи с още по-голяма страст напред и нагоре! Към светлината на духа! И помни че този смисъл е скрит дълбоко и извън двата процента, с който боравиш в ежедневието !

 

Ако искате да научите повече за Христо Илиев и разбирането му за йога и живота прочетете неговите книги „ Затворът “, „ Фрагменти от Цялото “ и последната му „Яма и нияма координатната система в йога “.
Ако желаете да подобрите качеството си на живот , както в физически , ментален и духовен аспект , заповядайте в часовете ни по хата йога в Йога клуб Панагюрище . Часовете з начинаещи са всеки вторник от 19,00 часа в зала „ Самбо “. В часовете по хатха йога с Мария , ние се учим да наблюдаваме тялото си, опознаваме го и осъзнаваме процесите в него, съчетавайки пози (асани), дихателни техники (пранаяма) и релаксация, учим се да присъстваме в настоящия момент, да се вглеждаме навътре, да търсим баланса и хармонията в себе си и в света около нас.
Намасте, Прекрасни ! Прекрасни празнични дни , изпълнени с обич , доброта и състрадателност . Отворете сърцата си , бъдете добри , бъдете весели , бъдете себе си !