Начало Любопитно На Велики четвъртък боядисваме яйцата

На Велики четвъртък боядисваме яйцата

СПОДЕЛИ

TRADICIITE

Един от най-любимите дни на малки и големи преди Великден е Велики четвъртък. Това е най-важният ден от Страстната седмица – денят, в който, според традицията, се боядисват яйцата.

На Велики четвъртък е произнесена смъртната присъда над Иисус, потвърдена от Пилат Понтийски. След като отсъдил, Пилат си измил ръцете, за да снеме вината и прочел няколко молитви към боговете, което било обичайна практика за началото на деня при римските управници.

изтеглен файл

След залез слънце, когато според еврейските вярвания е началото на следващия ден, Христос бил разпнат на кръста.

Християнските предания разказват, че Мария Магдалина занесла червено яйце на римския император. Тя отишла в Рим, явила се пред Тиберий и му предала червено яйце, приветствайки го с победния християнски поздрав: „Христос възкресе“.

То станало символ на кръвта на Христос и вероятно оттогава на Великден се спазва обичаят християните да си подаряват червени яйца. Постепенно започнали да ги багрят и в други цветове.

velikden

По стара традиция, първото яйце се боядисва в червено и то е първото снесено за деня. Вярва се, че червените яйца имат магическа сила и предпазват от болести. С първото боядисано червено яйце потъркват личицата на децата и чертаят кръст по челата им „за да са здрави и червени”, а после и на всички останали от семейството. Това яйце се оставя настрана от другите и се подменя с миналогодишното, което досега е стояло в къщата, за да носи здраве, радост и щастие на нейните обитатели.

1334069778

На Велики четвъртък се подновява квасът и се замесва тестото за великденските хлябове.

Те носят най-разнообразни названия из България – великденски кравай, богова пита, кошара, харман, квасник, яйченик, плетеница или кукла. Обикновено се украсяват с нечетен брой червени или бели яйца и с усукано около тях тесто. Жените приготвят и по-малки великденски хлебчета, с по едно червено яйце в средата, които се дават на първия гостенин, на кумовете и на роднини.

У нас по традиция на Велики четвъртък се замесват и козунаците за празника. Козунакът е сладък обреден хляб, който символизира тялото на Исус Христос, така както боядисаните в червено яйца символизират кръвта му.