Начало Култура Представиха филма „Отскубнати до корен“

Представиха филма „Отскубнати до корен“

СПОДЕЛИ

На 22 април 2024 г. в залата на Историческия музей бе представен филмът „Отскубнати до корен“. Той е посветен на проф. Димитър Атанасов, един настоящ българин от графата „бивши хора“.

Драматичният сюжет на тази фамилна история съживява факти от биографията на един забележителен учен, юрист и държавник с огромен принос към България, за съжаление почти напълно забравен от сънародниците си.

В съдбата на проф. ДИМИТЪР АТАНАСОВ и неговата мултинационална фамилия, посветила се на съграждането на следвоенна България, се оглеждат съдбите и на стотици представители на българския елит и техните семейства. И на невежеството, помело след 9 септември 1944 една класа с европейско образование, познание и опит, вместо да се възползва от нейните достижения. За жалост тяхното име и дело е повторно изгубено след 10-ти ноември 89-та – в мъглата забравата, наложена или от наследството на комунизма и от инертността на обществото.

Тази тегнеща забрава над миналото е част от невъзможността ни днес да си върнем една България на издигнатите и успешни личности, да наложим идеалите им за почтеност и трудолюбие срещу мрака на подлостта, завистта и триумфиращата посредственост.

Сценарий: Антоанета Бачурова
Режисьор:  Антоанета Бачурова,  Владимир Люцканов
Камера: Кирил Проданов
Музика: Милен Кукошаров
Монтаж: Елена Нешева
Продукция на Вип Медиа Филм’2023

Снимка: vipmedia-bg.com