Начало Култура Отбелязахме 130 години от обявяването на Съединението с благодарствен молебен и тържествено...

Отбелязахме 130 години от обявяването на Съединението с благодарствен молебен и тържествено честване

38
0
СПОДЕЛИ

Мария МАСЛЕВА

otbelqzvane na saedinenieto

С благодарствен молебен, отслужен на пл. „20-ти април”, бе отбелязана 130-та годишнина от обявяването на Съединението в Панагюрище. Със свещ в ръка и благодарност в мислите си се поклониха пред подвига на дедите ни кметът на община Панагюрище г-н Никола Белишки, неговият заместник – г-жа Галина Матанова, членове на Общинския съвет и политическите партии в града, гости и жители на Панагюрище.

Церемонията започна под звуците на Духов оркестър „Делчо Радивчев” към Народно читалище „Виделина-1865”.

Слово по случай празника прочете директорът на Исторически музей гр. Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов. Той припомни основните моменти, свързани със обявяването на Съединението в Панагюрище.

Регионален клуб „Традиция” направи възстановка на обявяването на Съединението в Панагюрище.

С минута мълчание присъстващите сведоха глави пред паметта на дедите ни, които на 2 септември 1885 година без да чакат нареждане от сформирания Централен комитет, вземат решение за сваляне на румелийската власт и обявяват Съединението в Панагюрище.

Церемонията продължи с поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Съединението от името на Кмета на Община Панагюрище г-н Никола Белишки, Общински съвет гр. Панагюрище, институции, културни организации, училища, предприятия и признателни граждани.