Начало Бизнес Зам.-министърът на икономиката връчи на “Оптикоелектрон Груп” АД награда за „Иновативна фирма...

Зам.-министърът на икономиката връчи на “Оптикоелектрон Груп” АД награда за „Иновативна фирма на годината” за 2017-та

СПОДЕЛИ

Патентното ведомство на Република България връчи за 6-ти път наградите „Изобретател на годината” и „Иновативна фирма на годината” – 2017. Церемонията се състоя на 6 ноември в Централния военен клуб в София. На тържественото събитие присъстваха представители на Министерски съвет, високопоставени гости от международни институции за закрила на индустриалната собственост, ръководители на научни и академични институции, представители на българския бизнес.

Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи награда за Иновативна фирма за 2017 г. В тази категория беше отличена панагюрската фирма „Оптикоелектрон Груп” АД. Тя е една от най-модерните компании, специализирани в оптомеханични, оптоелектронни и лазерни устройства и системи за защита и охрана, медицина, устройство, машиностроене. Наградата се връчва за два нейни патента. Първото е авиаторски очила за нощно виждане, които позволяват наблюдение на обекти при условия на намалена видимост през нощта или в здрач, във военната област и при управление на превозни средства. Вторият им патент е модул за наблюдение, който дава възможност да се запази високата резолюция на изображението при промяна на ъгъла на наклона на огледалото.

На церемонията за връчване на наградата присъстваха г-н Никодим Казанджиев – Изпълнителен директор и г-жа Наталия Недялкова-Експерт външна търговия в Оптикоелектрон Груп АД

 

BG 2341 – АВИАТОРСКИ ОЧИЛА ЗА НОЩНО ВИЖДАНЕ Авиаторските очила дават възможност за детайлно наблюдение на обекти през нощта при осветеност под 0,00005 lux., с минимална енергоемкост и възможност за захранване от трите независими канала – два канала за ползване на батерии и един канал за ползване на външно захранване. Постига се енергоикономичност, надеждност на конструкцията, липса на умора на очите и носещите мускули на главата на ползвателя. Очилата намират приложение за наблюдение на обекти при условия на намалена видимост през нощта или в здрач, във военната област и при управление на превозни средства.

BG 2429 – МОДУЛ ЗА НАБЛЮДЕНИЕ Полезният модел се отнася до модул за наблюдение. Конструкцията дава възможност да се запази високата резолюция на изображението при промяна ъгъла на наклона на огледалото. Полезният модел намира приложение за наблюдение на обекти, в условия на намалена видимост през нощта и при екстремни температурни условия, за военни и граждански цели.