Начало Здраве 10 000 лева глоба за болницата ни заради отделение-фантом

10 000 лева глоба за болницата ни заради отделение-фантом

СПОДЕЛИ

Цяло липсващо отделение с 10 легла и лекари фантоми хванаха инспектори на здравната каса при проверки в 19 болници в страната, пише "Труд".

Съгласно правилника на многопрофилната болница "Събо Николов" в Панагюрище било разкрито ортопедично отделение. Съществуването му е отбелязано и в разрешението за дейност, издадено от Министерството на здравеопазването, когато го е оценило с първо ниво на компетентност (това е най-ниското, третото е най-високото). Само че щом инспекторите отишли на място в болницата, не открили такава структура. За случая била сезирана и медицинската ДАНС. Тя също търсила звеното и накрая го намерила на територията на хирургията. Според одитора, ако се спазва стандартът по ортопедия, няма проблем, че отделението не е самостоятелно.

Контрольорите предлагат за всички нарушения панагюрската болница да бъде глобена с 10 000 лв. Това е и най-солената санкция, поискана от тях. Общата сума за 19-те ревизирани болници е над 72 000 лв. Проверяващите се натъкнаха и на лекари фантоми. Пак в "Събо Николов" при отчитането на 9 пациенти било посочено, че са им извършени ендоскопски изследвания от лекар, който обаче не фигурирал 2 поредни месеца в работния график на болницата, включително когато са приемани 9-имата. Същото е констатирано при рентгенография, разчетена от лекар от ямболската болница "Св. Иван Рилски", който не е бил на линия същия ден.

А приложени епикризи в досиетата на изписвани от многопрофилната болница в Карлово подписвал лекар, който към датата на дехоспитализациите бил в отпуск. В реанимацията на онкоцентъра в Шумен в момента на проверката нямало дежурен.

Наблюдението на болните извършвал дежурният за целия комплекс, разположен в две сгради на разстояние 300-400 м. Пак там касата хванала, че голям брой пациенти, които плащали за "избор на екип" за лъчелечение, получавали по-скорошна дата в листата на чакащите за терапия. А това е нарушение на правата на пациентите. Лекар обяснил, че броенето на пари било доброволно и така се осигурявало планиране на етапите на терапията от конкретен специалист. Само че процедурата се извършва от физик или лаборант, т.е. не от избрания лекар, което пак е нарушение. Онкоцентърът в Шумен и болниците в Ловеч, Панагюрище и Втора градска в София погазили Закона за здравното осигуряване, като карали освободените от потребителска такса раковоболни да я плащат. Затова са санкционирани.

Изводите от проверката са, че в половината от 19-те болници липсват изследвания или те са без дата. При всяка трета лечебница има проблем с епикризите.

Източник: "Труд"