Начало Култура 140 години Свобода чествахме в Панагюрище (С ВИДЕО)

140 години Свобода чествахме в Панагюрище (С ВИДЕО)

СПОДЕЛИ

Великите дати в нашата история са ни дали повод да бъдем горди българи, но има една дата, която ни е дала най-ценното за един народ, неговата Свобода.

3-ти март е дата, която ни носи усещането за принадлежност към нация със собствен език, род и религия и всичко това благодарение на знайните и незнайни герои дали живота си за нашата свобода.

140 години от Освобождението на България от турско робство бяха отбелязани днес в Панагюрище с празнична програма.

Честването започна на площад „20 април“ с издигането на националния трибагреник от кмета Никола Белишки под звуците на химна на Република България, изпълнен от Духов оркестър „Делчо Радивчев“. Градоначалникът поднесе цветя на паметника на Георги Бенковски, а членовете на Регионален клуб „Традиция“ произведоха залп в чест на героите, загинали за освобождението на България.

Празничното шествие, в което се включиха Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов, председателят на Общински съвет-Панагюрище Христо Калоянов, кметът на община Панагюрище Никола Белишки и заместник-кметът „Хуманитарни дейности“ Галина Матанова, общински съветници, представители на културни и образователни институции, жители и гости на града, се отправи към Катедралния храм „Свети Георги Победоносец“. Там благодарствен молебен бе отслужен от Архиерейския наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов и отец Ангел Разградлиев.

Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов

Архиерейският наместник на Панагюрска духовна околия Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов

Публикувахте от Панагюрска информационна агенция (PIA-news) в 3 март 2018 г.

Да споменем в сърцата си, с молитвата си, тези, които положиха своята душа и своя живот за спасението ни, за да можем днес с гордост, с чест и с радост, ежедневно да сме щастливи, че сме българи. Бъдете благословени!“, бяха част от думите на Негово Високоблагоговейнство свещеноиконом Атанас Манолов.

В знак на признателност бяха положени цветя и пред паметниците на Павел Бобеков, Орчо войвода и Райна Княгиня.

От площад „Райна Княгиня“ празничното шествие се отправи към паметника на генерал Дандевил, където директорът на Историческия музей в Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов припомни факти от историята и славните събития.

„Нека от позицията на времето да съхраняваме и развиваме нашата свобода! Нека бъдем знаещи и с гордост да пазим и внасяме нашата идентичност в общия европейски дом! Честит празник!“, завърши доц. Шопов.

Директорът на Исторически музей-Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов припомни славната българска история

Директорът на Исторически музей-Панагюрище доц. д-р Атанас Шопов припомни славната българска история

Публикувахте от Панагюрска информационна агенция (PIA-news) в 3 март 2018 г.

Приветствие за празника проинесе и кметът на община Панагюрище Никола Белишки.

„Ако трябва да обобщим с една-едничка дума Трети март и какво означава тази война, то това е думата Освобождение. Ако трябва да добавим нещо друго към тази дума, това трябва да бъде смирение, почит и памет. Защото тези, които преди 140 години – опълченци, руски, финландски, румънски воини, дадоха живота си за да я има днес България, знаеха и вярваха, че тази жертва не е напразна. 

Аз вярвам, че всички ние пазим онзи борбен дух, пазим онази смелост и имаме силите да го направим заедно, за да пребъде България и да я има през вековете!“

Слово на кмета Никола Белишки по време на празничната програма за 3 март в Панагюрище

Слово на кмета Никола Белишки по време на празничната програма за 3 март в Панагюрище

Публикувахте от Панагюрска информационна агенция (PIA-news) в 3 март 2018 г.

Празничната програма продължи с изяществото, красотата и колоритността на българския фолклор, представен от танцьорите от ПФТС „Тангра“, с ръководител и хореограф Мария Терзийска.

Последваха празнични салюти на представителите на РК „Традиция”-Панагюрище, Велинград и Баня и бяха поднесени венци и цветя.

Честването на Националния празник на България продължи в Исторически музей-Панагюрище, където бе открита изложбата „140 години от Освобождението на България и панагюрския край“. Тя е плод на съвместната дейност на музея и РК „Традиция“. Благодарение на това сътрудничество посетителите имаха възможност да видят оръжията във витрините, а след това в двора на музея да стрелят с него.

СНИМКИ ОТ ПРАЗНИКА ТУК