Начало Общество 70 чешми, дар от „Цоцорков род“, бликнаха в Панагюрище

70 чешми, дар от „Цоцорков род“, бликнаха в Панагюрище

СПОДЕЛИ

Мадлена Георгиева

Станислава Захариева

Седемдесет нови чешми потекоха в общините Панагюрище и Стрелча. Те са изградени от Фондация „Цоцорков род“ и ще утоляват жаждата на жителите на Панагюрище и Стрелча, както и във всички населени места в двете общини. Проектът бе официално открит вчера с тържествен водосвет, отсъден от архиерейския наместник на Панагюрската духовна околия отец Атанас Манолов в Градския парк, където е построена една от чешмите. Изпълнителният директор на Фондацията Ирина Ботева отбеляза, че проектът „70 чешми за моя роден край“ е родолюбива инициатива, която има за цел да съхрани българските ценности и отправя послания за единение и добротворчество. Водата е памет, водата е движение и развитие и това дарение крие в себе си дълбок смисъл, заяви времнно изпълняващия длъжността кмет Георги Павлов, който прие собствеността на чешмите в Панагюрище. Същото сториха и всички управляващи селищата в двете общини. Над 300 души уважиха откриването, а след това разгледаха авотрската фотоизложба на проф. д-р Лъчезар Цоцорков във фоайето на зала „Арена Асарел“.

Фотосите, обединени под заглавието  „35Х2 музикални срещи по света”, са на улични музиканти от различни точки на света, заснети през годините от проф. д-р Лъчезар Цоцорков, по време на пътуванията му. „Момичета и момчета, мъже и жени, които правят изкуството си на улицата, на една ръка разстояние от своята забързана публика. Погледнете ги – всеки е отдаден на това, което обича, и е приел предизвикателството да си изкарва с труд хляба пред очите на хората. Благодаря им за тези мигове, които споделиха с мен – безименния човек от публиката!“ – споделя проф.д-р Лъчезар Цоцорков.

За неповторимата атмосфера по време на събитието се погрижиха квартет „Интро”.

1 КОМЕНТАР

  1. Здравейте,

    Много хубава идея…. подкрепям такива инициативи, но едно не мога да разбера. Когато правиш дарение трябва ли да потрошиш нещо напревено преди 1-2 години, да го отхвърлиш настрани, да разкъртиш по 2 квадрата плочки и да сложиш една нова чешми. Ето това не го подкрепям. Визирам чешмите поставени в Попинци. Изчаках доста преди да пиша, защото все си мислех,че някой ще изхвърли „старите“ фонтанчета и ще се наредят плочки около тях, но нещата не се променят вече повече от месец. Силно се надявам някой да обърне внимание на това безхаберие.




    0



    0