Начало Общество 8 март – Ден на жената, красотата, правата и борбата

8 март – Ден на жената, красотата, правата и борбата

СПОДЕЛИ

8-mart-den-na-jenata

По улиците се разнасят букети с цветя и подаръчни торбички. Детска ръка старателно рисува картичка и изписва с цветни моливи „Честит 8-ми март, мила мамо!“. Един малко по-специален ден за нежния пол. В този ден всяка жена е специална, по-обичана, по-красива и по-щастлива.

Март е женски месец – времето се променя, както настроението на жената. Още на 1 март всяка жена си избира един ден от този месец и каквото е времето в деня й, такава ще бъде жената през цялата година – слънчева и засмяна или студена и мразовита.

Датата 8 март съвсем не е случайно избрана. Свързана е с първите опити на жените да търсят своите права. На 8 март 1857 г. жени от текстилни и шивашки предприятия в Ню Йорк се вдигат на протест срещу ниските заплати и лошите условия, в които работят. Полицията прекратява протеста, но две години по-късно, пак през март, жените успяват да създадат първи работнически синдикат, който да защитава правата им.

В този празничен ден всяка жена трябва да благодари за правата, които има, за свободата, на която се радва, защото преди години нейните прабаби са се борили, за живота, който има днес. Но и да се замисли за жените, които днес все още живеят в робство.

С течение на времето 8 март се превръща в международен ден на жената. Ден, в който жените получават международно признание за политически, икономически и обществени постижения.

8-mart2-37283-500x334

Мили дами, бъдете горди и достойни жени. Не забравяйте, че имате права, бъдете борбени, но не губете нежността си. Помнете, че вие сте силни, просто вашата сила не е физическа, а в магията на думите, в майчините ласки, красивите извивки, в бързо бликващите сълзи и непримиримото туптящо сърце. Вашата сила е в слабостите, които имате!

Горда съм, че съм родена Жена!

Блага Димитрова