Начало Култура 8 юни 1949 г. – Излиза знаменитият антиутопичен роман на Джордж Оруел...

8 юни 1949 г. – Излиза знаменитият антиутопичен роман на Джордж Оруел „1984“

СПОДЕЛИ

На 8 юни 1949 г. в Лондон е публикуван знаменитият антиутопичен роман на Джордж Оруел „1984“.

Книгата е политическа фикция, създадена като реакция на тоталитаризма. Името на романа в оригинал е Хиляда деветстотин осемдесет и четвърта (Nineteen Eighty-Four).

Романът описва антиутопия, установена в далечната тогава 1984 г., в която държавата провежда всеобхватно наблюдаване, пропаганда, страх и безжалостни наказания. Истината за настоящето и за миналото е тотално потисната. В „1984“ има следната мисъл: „Който владее миналото, той владее и бъдещето. Който владее настоящето, владее миналото“.

Измислената провинция Първа писта е свят на неспирна война, жесток правителствен контрол и наблюдение на всички индивиди. Там променят съдържанието на старите вестници, за да съответства на текущата идеология. Описаната концепция за „Големия брат“ –  всевиждаща организация от анонимни наблюдатели с двупосочни видеоекрани на публични места и в частните домове, е станала нарицателна за пълна и безкомпромисна полицейщина.

Хипотетичният жаргон  „новговор“ е крайна форма на евфемизъм и изразява идеята, че липсата на подходящи думи за назоваване на дадена концепция е равна на прекратяване на тяхното съществувание, а ако ги има — трябва да се направи използването им невъзможно с цел елиминирането на самата концепция. Много термини от книгата се използват като нарицателни в европейската култура.

През 2005 г. романът е включен в класацията на сп. „Тайм“ като една от най-добрите англоезични книги, публикувани между 1923 и 2005 г.