Начало Интервюта Адвокатката на Евстатиев намекна, че в дъното на сексскандала е замесена партия...

Адвокатката на Евстатиев намекна, че в дъното на сексскандала е замесена партия АБВ

127
1
СПОДЕЛИ

tashkena

– Адвокат Колчева, докъде стигна сагата с Иван Евстатиев?
– В момента клиентът ми се намира в затвора, все още е в стационар. Районна прокуратура Панагюрище внесе обвинителен акт по две обвинения – изнасилване, както и по член 193 ал. 1, че е опил с алкохолни напитки лице, ненавършило 18 години. Запознати сме с материалите по делото, продължавам да твърдя, че Евстатиев не е виновен за изнасилване.

– Тоест, г-н Евстатиев признава, че е правил секс с момичето, но не го е изнасилил?
– Да, той това го признава от първия момент, в който е дал обяснения пред следовател, но доброволният секс не е изнасилване.

– Девствено ли е било момичето, преди да се качи в стаята на вашия клиент?
– На 15 януари вечерта пострадалата е прегледана от д-р Бътовски, дългогодишен акушер-гинеколог, началник на АГ отделение към болницата в Панагюрище. Той е констатирал стара дефлорация на 4 часа по часовниковата стрелка. На 18 януари съдебният лекар д-р Фингаров прави така нареченото медицинско освидетелстване, в което е констатирал прясна дефлорация на 7 часа по часовниковата стрелка. Това освидетелстване обаче не е експертиза. Д-р Балтов от пловдивската болница „Свети Георги“, гинеколог и назначен вече като експерт, в първоначалната експертиза заявява, че е констатирал прясна дефлорация между 9 и 10 часа по часовниковата стрелка. С постановление на разследващия му е поставена допълнителна задача да отговори, имало ли е, или не е имало анално сношение.

– Това, че евентуално е имало анално сношение, значи ли, че не е имало вагинално?
– Не, не значи. В това постановление му се поставя допълнителна задача да погледне първоначалните заключения на лекарите Бътовски и Фингаров. Д-р Балтов излиза с едно допълнително заключение за прясна дефлорация на 7 часа по часовниковата стрелка, и това вече е пълно съвпадение с мнението на д-р Фингаров. Аз съм категорична, че

момичето не е било девствено 

Вярвам на д-р Бътовски, който е извършил първоначалния преглед непосредствено след съвокуплението. Той не е заинтересован, докато д-р Фингаров и д-р Балтов са. И двамата са от Стрелча и явно някой е намерил начин да ги мотивира?!? – Стигам до такива заключения. Не мога да кажа точно как, но смятам, че им е оказано влияние.

– Наскоро вие излязохте с твърдение, че в килията си г-н Евстатиев се е опитал да се самоубие. Прокуратурата обаче заяви, че той бил припаднал и нараняванията му по главата са от това?
– Той имаше три наранявания в челната област и счупване, което говори за поне три пъти умишлено удряне на главата в стената. В епикризата, която беше издадена от неврохирургията в Пазарджик, където Евстатиев беше настанен, също изрично е записано самонараняване, а не случайно падане.

– А защо на последното обжалване на мярката за неотклонение вашият клиент каза, че не се е опитал да се самоубие, а просто е припаднал?
– Г-н Евстатиев явно се е засрамил от постъпката си, за да даде такива обяснения в затвора. Плюс това явно се е притеснявал, че някой ще потърси отговорност на тези лица, които е трябвало да го охраняват!..

– Вие дълго време се опитвате да убедите съда, че Евстатиев не е добре не само физически, но и психически. Настоявате да излезе от ареста, за да се лекува, но въпреки това го оставят за постоянно зад решетките. Как си обяснявате това?
– Според мен той самият не осъзнаваше какво се случва и не разбираше, че е в съда и му се гледа мярката за неотклонение. Всички епикризи говорят за това. Той е заболял тежко, вкарват го в болница, лекува се 10-12 дни, на 12-я ден примерно се прави експертизата, назначена от прокуратурата, и понеже той е повлиян от лекарствата, лекарите констатират, че се подобрява и пак го връщат в затвора, където той отново се влошава. Така че прокуратурата според мен има „специален” подход към клиента ми.

-Защо, според вас, е това „специално” отношение? – Да не би заради голямото обществено недоволство на хората от Стрелча?…
– Кои са хората от Стрелча?! – 40 платени, предвождани от Ангел Шопов хора. Шопов е председател на АБВ в Стрелча. Говоря и твърдя, че има политически мотиви в обвинението срещу Евстатиев. Срещу него се изправи адвокат на община Стрелча!… Не помня името на адвоката, но е юрист на общината. А Ангел Шопов, освен че е председател на АБВ в Стрелча, е и общински съветник. Съден е 6-7 пъти, включително е лежал и в затвора.

– А защо има политическа война между Шопов и Евстатиев?
– Това вече г-н Шопов трябва да каже. Кметът на Стрелча, който също е от АБВ, трябва да каже. Защото, доколкото аз разбрах,

автобусите, с които се извозваха тези 30-40 протестиращи, са били платени от общината

– Искате да кажете, че и настоящият кмет е замесен? Евстатиев имал ли е политически вражди с новия кмет?
– С този кмет не е имал политически вражди – нямаше време за такива, но доколкото ми е известно, Иван Евстатиев е във вражда с ръководството на АБВ. Не мога да ви кажа защо. Аз имам големи притеснения, че ще се върне психичното му заболяване от 2008 година. Много се надявам той да се стабилизира и да се изправи като здрав човек в съда, за да може да се защити. Тогава ще искам да се проведе очна ставка между него и пострадалата.

– Какво целите да докажете с тази очна ставка?
– Как какво?! – Искам да докажа, че пострадалата лъже. Тя най-безогледно лъже. И това беше констатирано от прокурор при втория й разпит пред съдия. При първия разпит тя е казала: „Сексът между нас беше доброволен. Дори да не бях пила алкохол, ако той беше поискал секс, аз нямаше да му откажа“. Ако проследите хронологията на изказванията на родителите й, ще видите как се променят нещата във времето. Първоначално се говореше за заплашване и типично изнасилване, след това бащата тръбеше, че дъщеря му е била пребита от Иван Евстатиев, защото имала кръв по устата и подутина на коляното, а тя самата обясни при разпита, че се била ударила сама – била паднала. При първите два разпита казва, че паднала на стълбище и в парка, а на третия разпит вече твърди коренно противоположно нещо – че се била ударила в стената, слизайки по стълбите в хотела. Баща й твърдеше, че Иван Евстатиев е заплашил дъщеря му, като й показал пистолет и й казал да излъже, че е била с приятелка и т.н.,

а самото момиче каза, че никога не е била заплашвана от Евстатиев и не се страхува от него

За какво говорим тогава?!

– Твърдите, че момичето често е търсило по телефона г-н Евстатиев?
– Да, има 14 позвънявания от 1 да 15 януари т.г., сочи телефонната разпечатка. Да обясни защо го е търсила толкова настоятелно. Тя безогледно излъга при третия разпит, че дори не знаела телефона на Евстатиев.

– Да разбирам ли в такъв случай, че момичето е имало някакъв интерес към клиента ви?
– Категорична съм и има и свидетелски показания за това. Това, което се е случило горе в хотелската стая, е било искано и планирано от девойката.

– Г-н Евстатиев какво ви каза за това?
– До настоящия момент г-н Евстатиев нищо не ми е казал. Той не беше в състояние да ми каже каквото и да е. Аз се включих в процеса тогава, когато Евстатиев беше направил инсулта. Това се случи 2-3 седмици, след като беше арестуван. Така че в началото аз нямаше как да говоря с него.

– Какво казва неговото семейство за този случай?
– При мен идват и синът му, и съпругата му, и тъстът му. Живо се интересуват и се тревожат за него, защото му вярват. Сега чакаме делото да влезе в съда. Ще пледирам напълно невинен. До момента не виждам обективност от страна на съда, но се надявам истината да излезе наяве.

Източник: БЛИЦ

Интервю на Красимира ГЕШЕВА, Пловдив

1 КОМЕНТАР