Начало Общество До 25 август зрелостниците трябва да подадат декларация в НАП и да...

До 25 август зрелостниците трябва да подадат декларация в НАП и да заплатят здравните си осигуровки

27
0
СПОДЕЛИ

NAP_500x231_e0c461ba3c35e300b37dc9a654feef37

Завършилите средното си образование през 2015 година трябва да заплатят здравните си вноски за своя сметка, до започване на работа или на учебната година във висшето учебно заведение, в което ще продължат редовна форма на обучение.

Бъдещите студенти трябва до 25 август да подадат в НАП по постоянен адрес декларация образец 7 за това, че ще се осигуряват за здраве сами след завършване на училище. Това е необходимо, тъй като за периода от завършването на средно образование до записването им като студенти, те не са осигурени за сметка на бюджета, защото не попадат в нито една от двете категории – студенти или ученици. За този период бъдещите студенти трябва да внесат здравноосигурителните си вноски, които са в размер на 16,80 лева на месец.

Здравноосигурителните права на гражданите, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват ако не са внесени повече от три дължими месечни здравноосигурителни вноски за период от 36 месеца. Всеки желаещ може да направи справка за здравноосигурителния си статус чрез електронната услуга на НАП.

Справка за здравния статус се извършва и автоматично с въвеждане на ЕГН на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

Плащанията на задълженията към НАП могат да се извършват и по електронен път.