Начало Под елхата Аромати от празничната трапеза с няколко вкусни рецепти от Райка Йорданова

Аромати от празничната трапеза с няколко вкусни рецепти от Райка Йорданова

209
0
СПОДЕЛИ

raykaНямаше как да пропуснем да поканим да участва в празничната ни рубрика панагюрката Райка Йорданова – наш приятел и също превъзходен кулинар. Тя с ентусиазъм откликна на поканата ни и сподели цяло празнично меню. Прочетете и опитайте!

На празничната трапеза за Бъдни вечер в дома на Райка задължително присъстват сухи червени чушки,пълнени с фасул.Понеже свекърва ми е севернячка и научи всички ни да хапваме тези чушки,за Бъдни вечер правя от тях,а от зелевите листа си правя нашите гушки.тсушените чушки се накисват във топла вода за около 5 минутки за да се отпуснат. Сварява са бобът. Нарязва се праз лук и много малко кисело зеле. Смлени орехи. Всичко се смесва и се скълцва в хаванче, заедно със сварения боб. Към сместа се добавя едно яйце и се размесва. Пълнят се чушките и се редят в тавичка. След като се наредят отгоре се слагат един – два листа от киселото зеле за да не прегорят при печене. Отдолу на тавичката се слага нарязано кисело зеленце.“ – разказва Райка. И продължава с един чудесен десерт  – печена дюля и тиква

Нужни са ви дюли и тиква, сокът на един компот от дюли, праскови, кайсии или с какъвто разполагате, захар – по желание, зависи от тиквата, която използвате и от това колко е сладък компотът.

В тази рецепта не съм посочила количество на продуктите, сложете колкото ви се хапва.

Начин на приготвяне:

Почистете и обелете тиквата. Нарежете я на по-малки парчета. Нарежете и дюлята на резенчета. Подредете парчетата плътно едно до друго в тава.
Поръсете с няколко лъжици захар и полейте със сока от компота. Завийте тавата с фолио и сложете във фурната на 200 градуса. Печете до пълното омекване на тиквата, защото дюлята става готова по-бързо. Накрая махнете фолиото и запечете за кратко. Течността ще се е сгъстила и ще е станала като карамел. Следете по време на печенето ако намалее много, добавете вода. Сервирайте парченцата като ги полеете с лъжичка от сока, който се е образувал при печенето. По желание може да добавите и орехи.

chushki
Пълнени чушки
dyulia
Печена дюля и тиква

За Коледната трапеза Райка Йорданова приготвя традиционната капама по бански

Начин на приготвяне:

Запържвам стар лук, добавям ориз и доливам вода, за да набъбне, добавям пушен бекон (по желание) и подправки (дафинов лист, черен и червен пипер, чубрица). На дъното на голям пръстен гювеч слагам нарязано зеле да покрие дъното, налагам сместа с ориз, налагам крехко телешко (плешка) на парчета (не говеждо), пак зеле, ориз и свинско (плешка или врат), пак – ред зеле, сместа с ориз и пилешко (пържола от бут без кожа), ред зеле, оризова смес и навивам кърначе или домашна сурова наденица. Доливам водичка на око. Запечатвам капака с тесто (само вода и брашно). Пече се няколко часа на умерен огън. Казват като почернее тестото капамата е готова, за мен- на усет по мирис. Всяко месо може да се замени или пропусне.

kapama

Към тази вкуснотия върви и една специална салата. Това, по думите на Райка, е най-хубавата и оригинална салата за тези празници… „Правех я когато децата бяха малки,и сега разбира се я правя,една витаминозна бомба е…заслужава си!“

salataСалата Дядо Коледа

60 г моркови,60 г зеле,50 г червено цвекло,50 г бяла ряпа,1 с.л. зехтин или олио,1 с.л. оцет,1 ч.л. сол,2 бр. маслини .Почистените зеленчуци се настъргват. Разбъркват се, ръсят се със сол, зехтин и оцет. Украсяват се и се нареждат както е показано на снимката.

Получава се красива и приятна като визия салата, добре дошла за коледната нощ.

 

Десертът е  Арменска баклава с орехи

Продукти:
1 пакет фини точени кори Белла
2 ч.ч. сурови, смлени орехи
2 ч.л. канела
125 г. краве масло

за сиропа:
2 и 1/2 ч.ч. захар
1 и 1/2 ч.ч. вода
сокът от половин лимон

Начин на приготвяне:

Почистете и смелете орехите на ситно. Разбъркайте ги в купа, заедно с канелата.
Стопете маслото на бавен огън на котлона.
Загрейте фурната на 170 градуса.
Разтворете фините кори на работния ви плот. Без да ги разделяте, поръсете една от корите с ореховата плънка до средата на кората.
Сложете пръчката на късата страна на кората и завийте с нея руло от две кори. С две ръце започнете да набръчквате рулото от краищата, към центъра, като внимавате да не разкъсвате корите.
Когато го набръчкате изтеглете пръчката от единия край и прехвърлете рулото в намазана с масло тавичка. Аз ползвам за целта дъното на електрическата ми тенджера. По същия начин навийте и останалите рула. Залейте подредената баклава с разтопеното масло и печете 30-35 минути на загрята фурна на 170 градуса, докато добие карамелен цвят.
Оставете я напълно да изстине.
През това време пригответе сиропа.
Сложете на котлона да кипне смес от захар и вода. Щом кипне, оставете да поври 5 минути, след което добавете лимоновия сок. Залейте баклавата. Може сиропът да ви се стори много, но повярвайте ми, за едно денонощие ще го „изпие“.

baklava

 

Това е! Остава да запретнете ръкави и от кухнята ви да се разнесе онзи особен аромат – на празник. Ето какво ни пожела Райка Йорданова:

Наближава Коледа и Нова година! Искам читателите и почитателите на ПИА да си припомнят, да-именно да си припомнят, какво е чувството тогава, когато са били деца. Когато с нетърпение чакахме празниците и играчките, пък било то не Дядо Коледа, а Дядо Мраз? Във всички случаи, помните ли нетърпението, вълнението и енергията, с която очаквахме празниците?

Пожелавам ви да си спомните…
Пожелавам ви да почувствате…
Пожелавам ви да бъдете щастливи…

Колкото мечти имахте тогава – толкова да имате и сега, и сега сте големи, и можете да ги осъществите. Пожелавам Ви тази Коледа и през цялата Нова Година да сбъднете мечтите и желанията си и да се чувствате като малко, любопитно и много щастливо хлапе.

Бъдете здрави и много Щастливи!