Начало Общество „Асарел-Медет“ АД въведе в експлоатация челен товарач “Caterpillar 993K ”

„Асарел-Медет“ АД въведе в експлоатация челен товарач “Caterpillar 993K ”

СПОДЕЛИ

Инвестицията е над 4 млн. лева, а новата машина е първата от този клас  в България

Колесен товарач “Caterpillar 993К” на стойност над 4 млн. лева бе официално въведен в експлоатация в „Асарел-Медет” АД. Церемонията по предаването на машината се състоя на 29 юли 2013 г. в рудник „Асарел”. Лентата прерязаха изпълнителният директор на компанията д-р инж. Лъчезар Цоцорков, кметът на Панагюрище г-н Никола Белишки, г-н Ричард Блис – регионален мениджър от офиса на “Caterpillar” в Милано, както и г-н Пламен Стойчев – управител на “Елтрак България”ЕООД – регионален дилър на “Caterpillar” за страната ни. Сред гостите от страна на американската компания “Caterpillar” бяха г-н Сандер Липман – представител на подразделението на фирмата за минни продукти, както и г-н Кевин Стрийт от регионалния офис в Милано. Ритуалът бе уважен от председателя на Общинския съвет г-жа Веселина Ралчева, общински съветници, ръководствата и членове на Сдружение на предприемачите, Ротари клуб и Лайънс клуб в Панагюрище.

 „Партньорството между „Асарел-Медет“ и Caterpillar” датира от 1992 година, като оттогава досега са доставени 21 машини на обща стойност над 20 млн. лв. Модернизацията на целия технологичен цикъл в дружеството е наш приоритет, чрез който инвестираме в бъдещето. Настоящата инвестиция е една малка част от планираните 83 млн. лв. за изпълнение на програмите ни за устойчиво развитие през 2013 г.“, подчерта в приветствието си изпълнителният директор на „Асарел-Медет“ АД д-р инж. Лъчезар Цоцорков.

Минути след пуска новата машина, която е първата от този клас, въведена в експлоатация на територията на България, ритуално натовари първия камион пред очите на присъстващите.

Челеният товарач CAT 993K е снабден с  дизелов двигател CAT-C32 ACERT, с мощност 950 к.с., с обем на кофата 13 кубични метра и има работно тегло над 134 тона. Производителността на машината е 1800-2000 т/ч,  а технологията й е разработена  така, че да свежда до минимум разхода на дизелово гориво.

Машината разполага и с автоматично хидравлично регулиране, а една от иновациите е системата Product Link. Тя осигурява комуникация със спътникова система за он лайн следене на основните работни параметри на товарача. Съвременните технически решения, в съчетание с автоматизираната диспечерска система, осигуряват висока ефективност на производството, максимален комфорт на водачите и надеждност на технологичните процеси.