Начало Общество Баба Цветана: 2-3 хиляди души ще си вземат върбови клонки

Баба Цветана: 2-3 хиляди души ще си вземат върбови клонки

СПОДЕЛИ

Бабо Цветана, всяка година ли навръзвате китки от върбови клонки?
О, да. Всяка година в двора на църквата така протича подготовката за Цветница. Всеки идва тук с чисти чувства, с чисто сърце да помогне колкото може повече хора на празника да си вземат върба.

Колко човека сте се събрали днес тук?
Сутринта хората са си имали работа, но вижте сега колко много хора се събрахме. Първоначално бяхме 25 жени, после дойдоха и други, присъединиха се и децата от БЧК. Всеки, който желае е добре дошъл.

Защо правите китки, а не останат само върбови клонки?
При нас такава е традицията. Връзваме в китка върбови клонки, обезателно слагаме и здравец. И всичко това връзваме с червен конец. Той, освен че символизира здраве, символизира и кръвта на Христос, която той пролива на кръста за доброто на всички ни.Когато Христос е влязъл в Йерусалим са го посрещнали с палмови клонки, но ние по обясними причини нямаме палмови клонки и при нас символът е върбичка. Пък аз си мисля, че здравецът си е наша притурка към китката за здраве.

Какво се случва с китките, след като са готови?
Вечерта на Лазаров ден се внасят в олтара, където престояват. Сутринта има литургия от 8.30 часа, която продължава някъде до 11 часа. След като приключи, отецът изнася върбовите китки и ги раздава на хората.

Колко такива китки ще приготвите?
Обикновено правим по 6 хиляди. Утре (бел.а – днес) очакваме най-малко 2-3 хиляди души да минат през църквата и да си вземат върба. Ако останат от китките, те могат да се раздадат и на другия ден. Осветени са и имат същата сила-да пазят дома и сткопаните здрави, дори и взети на другия ден след Цветница. Китката се пази до другата година на Цветница. Който има в къщи иконостас, слага върбичката там. Аз например си я свивам, ето така на венец и я поставям над иконостаса. Там си стои цяла година. Миналогодишната се сваля и се изгаря, не се хвърля, за да не се тъпче с крака.