Начало Общество Отбелязваме днес един от най-хубавите християнски празници – Цветница

Отбелязваме днес един от най-хубавите християнски празници – Цветница

СПОДЕЛИ
restorant

6 хиляди китки с върбови клонки навързаха вчера благочестиви християни в църквата "Свето Въведение Богородично"

Към 40 човека – мъже, жени и деца се включиха вчера на Лазаров ден в подготовката на китки с върбови клонки, които днес – на Цветница, хората ще отнесат в домовете си. В двора на църквата "Свето Въведение Богородично" цареше празнично оживление, добро настроение, усмивки и истинска добронамереност. В навръзването на върбовите клонки за първа година се включват и членове на
БЧК и БМЧК. Получихме покана и се отзовахме на мига, казват от черевнокръстката организация. Включихме се с удоволствие, за да направим нещо хубаво за целия град, с усмивка добавят тийнейджърите от младежката секция на Червения кръст, без да престават сръчно да работят с ръцете си. Особено доволни от участието на младежите са възрастните хора, които всяка година се подготвят за Цветница по този начин. Баба Цветана Манева, която днес празнува и имен ден, е една от тях и приветства старанието на децата, както и на всеки, присъединил се към работата.
Празникът е наричан още Връбница, Цветна неделя, Вая (Вайя), Куклинден или (в западните църкви) Палмова неделя. На този ден християнската църква празнува влизането на Иисус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните евангелия, Христос пристига в града, яздейки магаре, а вярващите го посрещат, като разстилат пред него дрехите си и маслинови клонки.
На този ден в църквата се отслужва молитва и се благославят върбови клонки. Те се раздават на вярващите и всеки ги отнася до дома си за здраве. Окичват с върбови клонки портите и се сплита венче от осветената в църквата върба. Върбовите клонки символизират палмовите, с които е бил посрещнат в Йерусалим Иисус Христос. В този ден, който е през периода на постите, се разрешава риба.Имен ден празнуват всички, които носят имена, произлизащи от названия на растения.