Начало Общество Бончеви инициативи по повод Националната седмица на четенето

Бончеви инициативи по повод Националната седмица на четенето

СПОДЕЛИ

Националната седмица на четенето се провежда във връзка със Стратегията за насърчаване и повишаване на грамотността

Учителите по български език и литература в СУ “Нешо Бончев” провокираха учениците с различни инициативи да се включат в Националната седмица на четенето 2019, която се провежда във връзка със Стратегията за насърчаване и повишаване на грамотността на МОН. Бончевци от пети до седми клас решаваха онлайн езикови задачи „Опознай българския език!”, организирани като игри в интернет от Института за български език „Проф. Любомир Андрейчин” при БАН.

В гимназиален етап бончевци решаваха онлайн тест анкета за функционална грамотност след прочитане на разказа на Георги Господинов “Сляпата Вайша”, използвайки споделената образователна среда на Google. Необходимите електронни ресурси за инициативата подготви учителя по БЕЛ Пенка Пенева.

Час на класа в 8б клас с класен ръководител Павлина Димитрова  на 10 декември бе проведен в Театър Дом-паметник. Посетена беше изложбата на Диана Иванова, ученичка в 6в клас, и изложба с творби на известни панагюрски художници “С пулса на твореца”. Сред магичната атмосфера на подредените платна учениците четоха стихове на Валери Петров и разговаряха за мястото на изкуството в живота на човека.

Деветокласниците посетиха Народно читалище “Виделина – 1865” заедно с учителя по музика Юлия Богоева. Запознаха се с началото на библиотечната дейност в Панагюрище и с приноса на видни панагюрци възрожденци. Информираха се за културно-образователни дейности в читалището, в които могат да участват.

Десетокласници и техният учител по български език и литература Милка Пискова проведоха своите уроци на тема “Да намерим мъдростта и знанието” в Градската библиотека “Стоян Дринов”.  Учениците разсъждаваха върху въпросите: Защо трябва да четем?, Как да търсим информация?, Защо ние сме един код в интернет? Директорът на библиотеката Ст. Рапонджиев ги потопи в магията на Коледа, като прочете вълшебна коледна приказка, защото и малки, и големи са подвластни на празника. Учениците осъзнаха и приеха идеята на Чарлз Елиът: “Книгите са най-тихите и най-верните приятели, те са най-откритите и най-мъдрите съветници и в същото време най-търпеливите учители.”